Stenbergs visade egen robotlösning

| Av Anna Fredriksson | Tipsa redaktionen

Ett par världsnyheter, ett nytt koncept för robotautomation och ett konsekvent genomfört program för service – det var något av det som Stenbergs ville visa på Tekniska Mässan. I Stenbergs ganska stora monter fanns flera maskiner och lösningar som lockade mässbesökare. Och även hos Stenbergs fanns optimismen – företagen har börjat investera i nya maskiner.

I Stenbergs (AB Sigfrid Stenberg) monter var man nöjd med Tekniska Mässan. Redan inledningsvis var besökarna fler och mer intresserade än förväntat. Konjunkturen är på väg upp!
– Ja, absolut, menar Lars Svanborg, projektledare hos Stenbergs med ansvar för mässmontern.
– Vi har fått ett mycket positivt gensvar i år. Men det märks i branschen att vi är på väg upp ur den djupa svackan. Vår försäljning har ökat betydligt den senaste tiden; bara under två veckor innan Tekniska Mässan har vi sålt ett tiotal maskiner!
– Och fler är på gång, tillägger Lars Svanborg.

Eliminerar vibrationer

Och världsnyheterna då? Ja, det var två fleropar från Okuma som faktiskt kom direkt från den tyska mässan AMB, där de visades för allra första gången för en världspublik.
MB-5000H är den första modellen i en ny serie fleroperationsmaskiner från japanska Okuma. Maskinen har ISO 140-spindel som standard – en 15 000 rpm-spindel som ger hög flexibiltet och som klarar bearbetning i alla typer av material.
Okuma är idag det enda företag som tillverkar både styrsystem och maskiner anpassade för varandra. För MB-5000H har Okuma utvecklat ett helt nytt system – Mac Navi M-i System som känner av eventuella vibrationer i spindeln och som eliminerar dem utan operatörens inverkan.
– Det är en funktion som ger väldigt bra resultat, konstaterar Lars Svanborg.
Maskinen är också utrustad med Okumas "Thermo Friendly Concept" vilket ger en hög noggrannhet. Palettstorlek är 500 x 500 mm, max arbetsstycke diameter 800 mm, h 1 000 mm, snabbtransport 60 m/min och antal verktygsplatser 48.
Den andra världsnyheten från Okuma var fleroperationssvarven LT2000EX med upp till tre revolvrar. Tack vare de tre revolvrarna blir svarven 20–30 procent snabbare, enligt Okuma. Dessutom finns möjlighet till y-axel i alla revolvrar och utökat antal platser – 16 – i revolvrarna.
Svarvdiameter är 210 mm, svarvspindlar 11/7,5 kW, 183 Nm, 6 000 rpm (option för 22/15 kW), snabbtransport 48 m/min och antal verktygsplatser 16+16.
Och Lars Svanborg betonar en annan fördel med Okuma-maskinerna:
– Vi ger tre års spindelgaranti, vilket är ovanligt…

Egen automationslösning

Stenbergs har även tagit fram en egen automationslösning, i samarbete med andra aktörer i branschen. Lösningen bygger på automation med hjälp av robot och man kallar sin lösning för Robox. Det är ett standardkoncept där robotens styrning har integrerats i bearbetningsmaskinens styrsystem. Roboten är visserligen märkt Stenbergs, men Stenbergs har inte börjat tillverka robotar. Den som visades kom från ABB, men man har även ett samarbete med Motoman.
– Det är ett system som är lätt att hantera. Kan operatören köra maskinen klarar han också av roboten, säger Lars Svanborg.
Med Robox kan man korta ställtiderna, få ekonomi även i korta serier och systemet kan snabbt införas hos användaren.
– Vi har märkt ett ökat intresse för automatisering, även från mindre företag. En anledning är att det har blivit billigare att automatisera och man kan få ekonomi i investeringen även vid produktion av korta serier, till och med så små serier som tio, säger Lars Svanborg.
Stenbergs, liksom andra aktörer, har insett vikten av en effektiv serviceorganisation. Därför sjösatte man i våras vad man kallar Stenbergsjouren.
– Det finns ett behov av rådgivning, inte bara på arbetstid. Det kan vi nu ge, säger Ola Söderbring, eftermarknadschef hos Stenberg.
Den som får problem med någon maskin kan mejla eller skicka sms till jouren. Inom någon timme, fram till klockan 22, tar en tekniker kontakt för att försöka lösa problemet. Problem kan dock skickas till även senare på dygnet, men då kommer lösningen inte förrän nästa arbetsdag. Behövs reservdelar kan de skickas till användaren snabbare tack vare jouren.
– När vi tittade på resultatet nyligen kunde vi se att sex av tio maskiner kunde komma igång igen redan samma kväll, säger Ola Söderbring.
– Det betyder ganska mycket pengar i produktionen. Varje stillestånd är ju dyrbart…
Ola Söderbring tillägger:
– Dessutom är vår rådgivning kostnadsfri. Det betyder att operatören kan själv besluta att kontakta oss utan att behöva invänta klartecken från någon överordnad…

Bland Sverigepremiärerna fanns flera bandsågar från Kasto, bland annat den vertikala sågen A2 samt den större, horisontella Evo A3x4. Båda är sågar för stålkapning hos till exempel större grossister i stålbranschen. Kasto Evo är en en maskin för högkvalitativ sågning, avsedd för masstillverkning av sågade detaljer – både solida detaljer, rör och profiler.
– Även sågarna är numera cnc-styrda. Cnc-styrning har ju funnits länge i verktygsmaskiner, men nu blir det allt vanligare i sågar, något som givetvis ökar precision och kvalitet, säger Anders Elfving, vd för Ahlsell Maskin.
Anders Elfving betonar också säkerheten i Kastos sågar, som givetvis följer gällande EU-regler.
– Men man ser ju ibland sågar i drift som absolut inte uppfyller säkerhetskraven och som skulle kunna orsaka stora skador om något händer.

Dämpar vibrationerna
Men trots Kastos båda Sverigepremiärer vill Anders Elfving framhålla en annan Kastosåg – som dock inte hade Sverigepremiär – nämligen den i montern utställda Kasto AC4. Den är inte ny för Sverige, men det är en utveckling med ny teknik som ökar produktiviteten. Det nya är KFC, Kasto Performance Cutting.
– Det är en teknik som dämpar vibrationerna i maskinen, vilket gör den väldigt tyst och ökar livslängden. Dessutom är den betydligt bättre ur arbetsmiljösynpunkt, säger Anders Elfving.
Bland Sverigepremiärerna fanns också en svarv från italienska Biglia – fast den premiären ligger faktiskt lite framåt i tiden och kommer inte förrän i vår. Det är en svarv i mellanstorlek med 7 000 varv på motorspindeln.
Hur ser då marknaden ut just nu för Ahlsell? Anders Elfving:
– Det går uppåt! Vi märker att det har vänt och oktober var den bästa månaden hittills för oss under 2010.

Kund i montern
Ahlsell hade emellertid tagit ett annorlunda grepp i sin monter genom att bjuda in en av sina kunder, legotillverkaren Vrena Mekaniska Verkstad i Bettna.
– Meningen är att vi ska vissa vilka avancerade detaljer som kan tillverkas i Ahlsell-maskiner, säger Vrenas vd Hans Erik Olsson.
– Jag fick förfrågan från Ahlsell om jag ville vara med och jag tyckte att det var ett kul grepp. Det är alltid bra att få synas.
En produkt som visades var en aluminiumbalk, tillverkad för en "stor svensk kund". Närmare detaljer ville nämligen inte denna "stora svenska kund" lämna ut. Hemligheterna i balken hade också dolts väl.
– Men det vi kan visa är ändå ett bevis på att vi klarar avancerad bearbetning!

Ökat intresse
Även Hans Erik Olsson märker av en konjunkturuppgång:
– Ja, intresset från marknaden har ökat. Vi har fått flera nya beställningar och många har hört av sig om att de tänker komma med nya order. Vi har bra beläggning i verkstaden fram till semestern.
– Så vi är väldigt optimistiska och tror att vi snart är på topp igen. Och vi har nästan lika många anställda igen som före nedgången.
– Vi har själva investerat ganska rejält på sista tiden. Vi började faktiskt redan när det började gå dåligt, det är ju då man ska satsa. Men nyligen har vi fått hem ett par nya fräsar och vi har beställt ett arborrverk.


Håll dig uppdaterad med Verkstäderna
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Familjeföretaget i Tyresö investerar i panelbock från Salvagnini

Svenska stålföretaget belönas för sitt amerikanska miljöarbete

Giganten ska minska utsläppen kraftigt i skeppningskedjan

Svenska bilsäkerhetsföretaget investerar nära 130 miljoner kronor

Det expansiva koncernbolaget växer och blir granne med kunderna

Industriföretaget flyttar hem produktion från Kalifornien till Torshälla

Automationsexperten anställer 150 nya kollegor

Arkiv

Svenska företag toppar i investeringar i intelligent automatisering

Det digitala utvecklingsbolaget har genomfört en ny global undersökning bland åttahundra IT-chefer och beslutsfattare från världens åtta mest digitalt drivna ekonomier.

Ägarskifte i det anrika småländska bolaget

Lagom till 70-årsjubileet tar ny vd över stafettpinnen och kvalitetsleverantören hamnar i nya händer.

Gnotecföretaget säljer två bolag och anställer ny vd

Stålgrossisten intensifierar marknadsarbetet

Av deras totalt 400 kunder finns de flesta i Sverige men även en del i Tyskland och Frankrike.

Verkstaden i södra Småland gör dubbel maskinvestering

Familjeföretaget startade sin verksamhet 1968 och har 40 medarbetare.

Flaggskeppet levererar till Inre Mongoliet

Svenska vapenleverantören får miljardorder

Beställare är den schweiziska federala upphandlingsmyndigheten för försvarsmaterial.

Tre storspelare bildar samriskbolag

De startar ett samriskbolag för att hitta en tillverkningsprocess för stål som inte släpper ut koldioxid – utan vatten.

Metall- och verkstadsindustri draglok för succékommunen

Allt fler jobb utförs av robotar

Växjötillverkaren fortsätter snabba framväxten med storordrar

Smörjmedelsbolaget gör svensk satsning

Tanken är att utvidga verksamheten med fler säljare och samarbetspartners runt om i landet.

Örnsköldsviksföretaget ror hem strategisk order från telekomjätten i Sydostasien

Tillverkaren av slipband köps upp

Det förvärvande bolaget som är baserat i Huskvarna stärker erbjudandet inom mekanisk ytbearbetning.

Norska tungviktaren väljer ny stansmaskin från Salvagnini

Göteborgsföretaget levererar till projekt inom vågkraft

Affären omfattar kulventiler och säkerhetsventiler.

Maskinbearbetaren i Sundsvall utökar verksamheten

Svenska koncernen fortsätter uppköpsvåg i Storbritannien

Vd:n lämnar den framgångsrika elektronikleverantören

Svenska koncernen fortsätter uppköpsvåg i Storbritannien

Svenska tillverkaren skriver avtal om försäljning i Kina

Universitetet får utfärda ny civilingenjörsexamen

Universitetet får utfärda ny civilingenjörsexamen

KK-stiftelsen satsar 11,5 miljoner på forskning inom additiv tillverkning

Malmproduktionen ökade åter under 2016

Svenska antenntillverkaren vald till leverantör för laddstolpar i Italien

Mitsubishi Electric tillsätter ny försäljningschef

Elmia kan bli helkommunalt bolag

PLM Group blir återförsäljare av 3D-skrivare från HP

Se alla Företagens egna nyheter

Rockwell Automation söker tillverkare som satsar på suverän säkerhet

Stratix 2500 lättmanövrerade switchar hanterar kommande nätverksbehov

Carlstad Machinetools träffar kunder och agenturer på EMO Hannover, 18-23 September!

Sommartider hos oss på Klingspor

Huzells och Total Sweden AB ingår samarbetsavtal

Kanske den mest sålda tryckluftsmottagaren - kanske det bästa priset någonsin

Höstens utbildningar hos Safe Control Materialteknik

Sommartider hos oss på Klingspor

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

Mekom i Huskvarna växer med ytterligare en säljare

Nya investeringar – verifiering av renhet

Samarbetande robotar från Boxon

Ny nordisk VD på Hexagon Manufacturing Intelligence

Presshärdning från AP&T: Nytt system för processövervakning ger högre produktkvalitet

Skydda satsar med ny hemsida och e-handel

Sommaren öppettider hos Bodycote !

AP&T ställer ut på MF-Tokyo 2017, 12–15 juli

Reparation av elektroniken i hydrauliska proportionalventiler

Bodycote först ut med certifiering enligt nya standarden 2015

Hur du låter din förvaringsbehållare venta - och håll den steril

Workshop gällande hålmätning med handmätdon

Högsta kvalitet och unika tillbehör

Essi AB investerar i ny blästringsutrustning från Bäckman Blästermaskiner

MicroScan3 – En ny generation scannrar kan knappast få en säkrare start!

Möt oss på Automotive Engineering Exposition i Nagoya 28–30 juni

Sänd till en kollega

0.156