23948sdkhjf

Samsungsvarv gjorde premiär hos Abene

Abene Machine AB har nyligen fått agenturen för koreanska Samsung Machine Tools i Sverige och visade mässbesökarna en nyutvecklad svarv PL 25 MC, bilden. Den har största sving 650 mm diam och 10 eller 12 tums chuck. Största längd mellan spindel och svarvdockan är 1 040 mm.
Huvudspindeln drivs av en 22 kW motor och har c-axel, som i kombination med revolverns drivna verktyg ger möjligheter för avancerad bearbetning som t ex fräsning av orunda profiler som kamaxlar. Det finns 12 verktygsplatser med drivning på 3,7 kW.
- Det är en bra svarv med rimligt pris, menar Ari Terävä, som är vd på Abene.
Och man hade mer nytt att visa: den egenutvecklade manuella verktygsfräsen Abene VF-270 fick sin världspremiär på TM.

Högtryck hos Lichron

Här återfann vi den italienbyggda Waterjet Suprema DX-510. Den har bordytan 1 850 x 3 350 mm och är utrustad med en 45 kW högtryckspump från KMT, som även levererat skärhuvud och diamantmunstycket. På mässan användes en ställbar trycknivå upp till 6 200 bar, men även 7 000 bar kan fås. Styrsystem från Mitsubishi.
Givetvis visades skurna produkter. En tunnväggig detalj byggd av tre sexkantiga "bikakesegment", bilden, imponerade med en väggtjocklek på 0,5 mm i bägge ändar. Man behärskar alltså att styra vattenstrålen för att kompensera det svagt sneda snitt som metoden ger.

Skär snäckdrev

Hos TL Maskinpartner dominerades bilden av en stor Heller FP 4000, en kraftfull produktionsmaskin med arbetsvolymen xyz = 800 x 800 x 1 000 mm och försedd med ett femaxligt huvud på en 45-graders vridaxel. Det var första gången maskinen visades i Sverige och speciellt ville man nu lyfta fram en kombination av styrsystem och maskin- och verktygsteknik för fräsning av snäckdrev .
Det är Heller som i samarbete med Sandvik Coromant och Voith utvecklat konceptet, kallat uP-Gear Technology. Dess fördelar sägs vara att man inte behöver dyra specialmaskiner och att man får en mer produktiv process än om man skulle tillverka kuggdreven med konventionella pinnfräsar. Verktygen är standard eller i halv-standard utförande. Vidare kan hela tillverkningen av kuggdreven ske i en uppspänning, vilket minskar både genomloppstiden och risken för fel.

Problemlösare

Hos GL Maskin & Verktyg AB visade Göran Landgren specialchuckar från Stiefelmayr, framtagna för att spänna upp oregelbundna, ömtåliga och allmänt svåruppspända detaljer.
_ Det är dyra chuckar, de kan kosta uppåt miljonen kr per styck, men de är också riktiga problemlösare, berättade Göran Landgren som gärna berättar om intressanta referenser.
Granlund Tools visade flera intressanta nya verktygslösningar. Först en Transformaster, en multifunktionell fasfräs för att fasa, interpolera och försänka med 30, 60, 90 eller 120 graders vinkel. Man vänder hållaren till önskat läge för att växla fasvinkeln.
Vidare en tappborrhållare för handborrmaskiner, som ska finnas för storlekar 01, 0 och 1.
Dessutom visades ett rörgradningsverktyg för tappborrsystemet, med yttre och inre tvåskäriga gradverktyg och med styrning inuti röret. Med tre systemstorlekar 01, 0 och 1 kan man grada rör med ytterdiameter från 5 till 25 mm, och de passar till de nya hållarna för handborrmaskiner.

Kompletterar kragen

Bland de många spännande nya produktidéerna i Almis monter fastnade vi för denna smarta avdelare Cargofix för pallkragar på EUR-pallar. Avdelaren låses snabbt vid kragen och hindrar gods att skaka omkring och skadas. Man slipper specialemballage och kan t o m spara pallar. Cargofix är framtagen vid ITT Water & Wastewater Sverige i Lindås och används där för lastsäkring. Fler utföranden kan ses på www.cargofix.com .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078