23948sdkhjf

Premiär för flexibel strömkälla

I mitten av november hölls den plåtcentrerade mässan Fabtech i Chicago. Där stannade vi hos både Esab och Fanuc som visade upp nyheter.
Den nya Fanuc R-30iB Controller använder integrerad iRVision och Motion Control. Handenheten kallas i-Pendant med 4D grafik. 4D innebär att skärmen visar 3D-grafik av robotcellen plus osynliga uppgifter om svetsprocessen.

Den nya R-30iB robotstyrningen baseras på den senaste Fanuc Series 30iB CNC Controller, vilken är kompaktare än sin företrädare och dessutom har större minne, vilket användaren knappast märker av men däremot programmeraren. Den är också energieffektiv och kräver mindre energiförbrukning än tidigare modeller.

Den nya R-30iB Controller stödjer också företagets lärande "Gakushu" Robot med Learning Vibration Control (LVC) funktion som förbättrar robotens prestanda genom att faktiskt lära sig egenskaperna hos en viss tillämpning och som därmed minimerar cykeltiden och dämpar robot vibrationer.

Esab hade också stor monter på Fabtech och kunde premiärvisa sin nya strömkälla Aristo 1000 AC/DC som är konstruerad för pulverbågsvetsning i de mest krävande industrimiljöerna.

Aristo 1000 har en rad innovationer som ger ökad kvalitet och större vinstmarginaler. Som det generösa antalet förinställda svetsparametrar hos Aristo 1000, AC/DC-omkoppling under gång och den ökade flexibiliteten med längre kablar – mer än dubbla branschnormen på marknaden.

Aristo 1000 AC/DC är en genuint global inverterströmkälla som kan anslutas till ett trefasuttag, från 380 till 575V, med 50 eller 60 Hz. En DC-båge används normalt för att säkerställa fullständig penetrering av rotspåret. Tack vare den innovativa ”on-the-fly”- funktionen kan operatören koppla om till en AC-båge utan att avbryta processen vid svetsning av runda objekt. Detta minimerar stillestånden och risken för svetsdefekter tack vare elimineringen av stopp-/startsekvensen.

Funktionen Bead Profile ModellingTM ger full kontroll på alla AC-svetsinställ- ningar. Genom att kontrollera AC-frekvens, balans och offset kan operatören optimera penetreringsprofilen, värmetillförsel, insvetstal, bågstabilitet och materialuppblandning att passa individuella krav.

Aristo 1000 AC/DC är konstruerad för automatiserad pulverbågssvetsning i krävande industrimiljöer och är klassad IP 23. Vid behov kan två strömkällor parallellkopplas synkront för mer svetsström.

Esabs patentsökta Cable Boost-teknik lagrar energi som kan användas som omedelbart tillskott vid behov. Med Cable Boost kan den maximala svetskabellängden dubbleras utan men för svetsresultatet.

Dessutom sparar den energi. Den induktiva energi som genereras i svets- kablarna återanvänds i svetsprocessen, i stället för att den går till spillo som värme- och spänningsförluster. Alla komponenter i Aristo 1000 AC/DC är spänningsoptimerade för lägre installations- och driftskostnader och minskad miljöpåverkan.

Strömkällan eliminerar även en av de vanligaste orsakerna till produktions- avbrott: kabel- och kontaktskador. Kontaktdonen är stötsäkrade och säkert placerade bakom en lucka på maskinens front, med styrkablarna separerade från ström- och svetskablarna för ytterligare säkerhet.

Aristo 1000 AC/ DC är tänkt att användas i många applikationer, allt ifrån vindkraftverkstorn, kärnkraftskomponenter, balkar och brokomponenter, grävmaskinkomponenter,och delari allmän tillverkning samt en- eller fler- trådsapplikationer.

Esab demonstrerade även nya ICE-konceptet som utnyttjar överskottsvärmen från svetsprocessen till att smälta en extra svetselektrod utan pulver – Integrated Cold Electrode. Detta ger ett flertal produktivitetsfördelar, inklusive snabbare insvetsningshastighet med upp till 50 % – med samma energiåtgång.

Tack vare tandemsvetsning i rotsträngen kombinerar ICE-tekniken djup penetrering med hög produktivitet. Metoden Deposition Root kan öka pro- duktiviteten vid rotsträngsvetsning med upp till 100 % beroende på applikation.

Det ökade insvetstalet innebär högre svetshastigheter och högre produktivitet i ett antal olika applikationer. Tack vare den ökade produktiviteten kan många applikationer färdigställas med färre antal moment. 50 % högre insvetstal kan minska fluxförbrukningen med upp till 20 %.

Det medför även många andra besparingar. Svetsning är en mycket energikrävande process. Alla minskningar av energiförbrukningen ger betydande miljömässiga och ekonomiska vinster. Möjligheten att drastiskt öka insvetstalet utan att öka energiförbrukningen innebär en säker och betydande energibesparing.

En annan produktivitetshöjande funktion är Flat Cap Control. Finjusteringar av mängden ”kall tråd” som används till strängarna gör det möjligt att uppnå låg svetsråge. Resultat: förbättrad utmattningshållfasthet och minskat behov av efterarbete.

Av Peter Bergqvist
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125