23948sdkhjf

Nc-styrning och modulbyggnad ökar

En högeffektiv automatiserad detaljproduktion kräver mer inslag av snabbt bytbara och styrda delprocesser, med allt fler operationer integrerade i flödet. Vinsten är bl a ett högre materialutbyte och en möjlighet att producera lönsamt i mindre seriestorlekar.
Verkstäderna fick i mitten av oktober möjlighet att besöka tyska Bihlers teknikdagar ”Bihlertec” vid fabriken i Halblech. Evenemanget genomfördes första gången 2005 och innebär att man samlar kunder och partnerföretag under gemytliga former till en bred genomgång av utvecklingsläge och maskinnyheter. Bihler är ett familjeföretag med stark lokal förankring, och därför viks även en dag för de anställda och deras familjer.

Halblech ligger 15 km från staden Füssen, helt nära gränsen mot Österrike. Ungefär lika långt på andra sidan Füssen ligger Pfronten - välkänt av många svenska verkstadstekniker för DMGs tillverkning av Deckel Maho fleropar.

Starkt koncept

Vill man förstå grunden för hur Bihlers automationsmaskiner fungerar så kan man helt enkelt kliva bakom en äldre maskin för att se hur synkronisering av framtransport och operationer sker med mekaniska lösningar som kedjor och kugghjul och hur kamskivorna drivs för att föra fram de olika verktygen på maskinbordet när de utför sina operationer. Konceptet har en sagolik styrka i den driftsäkerhet och produktivitet som uppnås, och mekaniskt styrda maskiner är fortfarande basen för en del av Bihlers tillverkning.

Ändå är idag en komplettering med en ökad andel nc-styrda funktioner nödvändigt eller önskvärt. Det är många önskemål som ska uppfyllas:

- Snabba verktygsbyten,

- Fler operationer på maskinbordet,

- Nya typer av operationer efterfrågas, med krav på nc-styrning,

- Ökad integrering i ett produktflöde, med direkt koppling till efterföljande operationer.

Andreas Strobl, som är försäljningschef för bl a Skandinavien, berättar mer om bakgrunden till denna utveckling:

- Det gäller att söka komponentlösningar med operationer och material som behövs för färdigtestade produkter, så att man kan undvika mellanförråd och tillverka de seriestorlekar som marknaden vill ha just nu. För att få lönsamhet i produktionen vid kortare serier måste man då som bekant göra snabbare omställningar.

- För Bihlers del är en timme en normal tid, som kan vara svår att minska för äldre maskiner. Men med nya verktygslösningar som arbetar på annat sätt kan helt andra resultat nås!

På utställningen fanns bra exempel i två av Bihlers maskiner för tillverkning av axelbussningar. Dels RM 40B, där de hydrauliska verktygslåsningarna lossas genom en knapptryckning och verktygen skiftas på ca 10 minuter, dels GRM 80B med ett ännu vassare bytessystem där bytena går på några minuter genom att man bl a förbereder nästa verktygssats ”off-line”.

Maskiner med nc-styrning

Flera helt nc-styrda maskiner visades på Bihlertec, dels den vid Euroblech prisbelönade BM 1500 och BM 3000 i en ny uppbyggnad för montering. Och så den stora BM 4500 (ingressbilden), som här baseras på tre maskinbord av typ BM 1500, och med en 50-tons press i varje ände. Nu visades den med en utrustning för formning av kontaktbleck i följdverktyg, påsvetsning och lödning av kontaktytor i två stationer och gängning av hål i blecken.

Med en så lång uppställning som denna så blir det stora krav på att hålla reda på temperaturberoende längdvariationer och justera lägena på de båda svetsstationerna, vilket gjordes med linjärmotorer. Störningar som påverkar de tillverkade detaljerna ger ett ”märke” i deras identitet så att de kan sorteras ut senare.

Det styrsystem som används är ett egenutvecklat system, kallat VariControl VC 1 och baserat på ett industridatorsystem från österrikiska B&R. Det var det enda som klarade Bihlers specifikationer för bl a 72 styrda nc-axlar, 20 ställdon och två robotar. För yttre kommunikation mot bl a operatören används ett pc-baserat system.

Modulbyggt för svetsning, gängning och skruvdragning

Med de moderna maskinernas stora maskinbord som kan bestyckas med verktyg på båda sidor, blir det lättare att kombinera fler operationer, och synkronisera dem med nc-styrning. Många produktionslösningar behöver t ex en materialmatning av tråd, band eller profiler. Här har man utvecklat en modulbyggd nc-styrd matarutrustning RZV 2 som fanns monterad på många av de visade maskinerna.

Under Bihlertec visades flera nya modulbyggda utrustningar. En familj kontaktsvetsar för upp till 800 svetsar per minut var byggd för snabba omställningar. Beroende på vilken typ av byte som skulle ske så kunde det göras på mellan en och 20 minuter.

En nc-styrd gängningsenhet GSE var helt oberoende av maskinens mekanik och utvecklad för takter på upp till 260 gängningar per minut och fanns i olika utföranden beroende på tillgängliga inbyggnadsmått. Verktyg kunde bytas på några sekunder. Gängor i tum eller metriska, från M2 till M20, och med nc-styrt varvtal kunde de flesta sorters material gängas.

Från gängning till skruvdragning är steget kort, och nu visades även en nc-styrd modul MSE 2 för att dra skruvförband till ett önskat vridmoment i en takt av upp till 180 skruvar per minut. Momentet begränsades uppåt med en patenterad lösning. Kontroller i tillförseln av skruvar avslöjade ev brister, såsom saknad gänga, med automatisk utsortering.

Marknaden då?

Bihler kan alltså ta fram utrustning för de flesta behov av högautomatiserad detaljproduktion. Men vad säger marknaden? När detta skrivs pågår diskussionerna för fullt i EU om hur statsfinanskrisen ska lösas. Andreas Strobl:

- Först ska vi inse att detta inte är en industrikris! Vi har fortfarande tillväxt hos Bihler, kunderna i Tyskland och Italien är mycket positiva. Vi tror att år 2012 blir ungefär som 2011, med samma orderingång. Genomloppstid för beställningar? ”Nakna” maskiner kan man få på 6 - 9 månader. Normalt levereras på 12 - 24 månader, beroende på komplexitet hos produkten, slutar Andreas Strobl.

Av Stefan Hallberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062