23948sdkhjf

Tejpning av PMMA och aluminium

Skivor av 4 mm plexiglas (eller möjligen polykarbonat) skall monteras mot fyrkantrör av aluminium. Går det att tejpa?

En läsare frågar:


Skivor av 4 mm plexiglas (eller möjligen polykarbonat) skall monteras mot fyrkantrör av aluminium. Skivorna är ganska stora och förhållandevis tunga. Det handlar om att bygga in en bearbetningsmaskin. Kan vi möjligen använda dubbelhäftande tejp?



Åke Dolk svarar:


Förutsatt att den dubbelhäftande tejpen är en konstruktionstejp och består av bindemedel rakt igenom - och inte är en häftämnesbelagd cellplast, så verkar limvalet riktigt. Det verkar riktigt med ett mjukt lim med tanke på stora foglängder, material med olika längdutvidgning och varierande temperaturer.


Dubbelhäftande konstruktionstejper kan kortvarigt överföra ganska stora laster. Det som de är sämre på är att klara krypbelastning. Risken att skivorna skulle lossna från aluminiumprofilerna betraktar jag som liten. Det finns dock en viss risk att de så småningom kommer att sitta något lägre på stolparna. Det beror på hur stora limytorna är i förhållande till skivornas vikt. De bästa konstruktionstejperna kan överföra cirka 100 kilos last per dm2 under en veckas tid utan att krypa till brott. "Det är bara att räkna: Skivornas vikt fördelad på fogytan gånger den tid som utställningen står upp."


Har skivorna stöd i underkant, så att de inte kan glida nedåt, är problemet med matematiken borta. Det man eventuellt bör tänka på är att inte lagra eller transportera utställningen liggande, skevt lagrad. Då kan eventuellt en krypning ske i tejpen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094