23948sdkhjf

Bystronic höll öppet hus

Bystronic Scandinavia AB kunde i somras flytta in i spritt nya lokaler i Rosersberg, strax under landningsbanan till Arlanda. Under tiden för mässan Blech Nordic, med stan full av ”plåtfolk”, tog man chansen att inviga de nya lokalerna och visa flera goda nyheter på produktsidan.
Läget i det stora nya logistik- och företagsområdet i södra delen av Rosersberg är helt rätt för Bystronic Scandinavia, förklarar vd Michael Kron:

- Härifrån sköter vi bl a service av våra maskiner i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Baltikum, så närheten till Arlanda och med DHL som granne ger stora fördelar.

Framför allt är det den stora och luftiga demonstrationshallen som imponerar. Plåthantering och skärmaskiner kräver som bekant mycket golvyta, men det finns det gott om här. Under Öppet Hus-dagarna visas två laserskärmaskiner , en vattenskärmaskin och två kantpressar, plus en modell av en robotbestyckad kantpress med full styrning. Utan trängsel.

I kontorsdelen fångades intresset av tre 40-tums bildskärmar som visade servicebehov, planering för servicepersonalen i Skandinavien och kommande installationer. Tillgängligt för alla medarbetare.

Första kvartsseklet

Dagens besökare kunde sittande lyssna till Bystronics CEO Ferdi Töngi, när han beskrev Bystronics utveckling under de tjugofem första åren. En imponerande resa mot att bli ett av de ledande företagen i världen för tillverkning av dagens högteknologiska produktionsmaskiner.

Bystronic sysselsätter idag ca 1 400 medarbetare , varav 500 i Schweiz, se faktarutan. Under dagen berättades även att man inom Bystronic ser en återhämtning av försäljningen och för Bystronic Scandinavia pekar det mot en omsättning på 330 Mkr.

I demohallen

såg vi först på den nyutvecklade vattenskärmaskinen ByJet Smart 3015 som nu fick Sverigepremiär. Ett sex tons fundament i dämpande betong bär en portal med två i z-led separat styrda skärhuvuden för abrasiv skärning. En 37 kW pump ger trycket 3 500 bar.

Laserskärning i BySprint Fiber visades. Med 2 kW fiberlaser kunde man nu skära i reflekterande material som 8 mm tjock aluminium, 4 mm mässing och 3 mm koppar. Snabbt och med snygga skärsnitt. Alternativ till finstansning?

I BySpeed Pro, med en CO2-laser av typ ByLaser 6000 fick vi se hur fort man kan skära idag. Först i 20 mm svart plåt och rostfritt 15 mm. Sedan i 1 mm svart plåt, med otroliga 22 m/min. Med skanningskärning skärs fyrkanter utan att stanna skärhuvudet, bara lasern tänds och släcks, och efter fjärde passagen ramlar fyrkanten ut! Intrycket av 10 hål i sekunden är smått hysteriskt!

Bystronic globalt

Verksamheten startade 1986 i Niederönz i kantonen Bern i Schweiz. Där är idag huvudkontor och utveckling och tillverkning av laser- och vattenskärmaskiner.

Kantpressar av typ Bystronic och Hämmerle utvecklas och tillverkas i Gotha i Tyskland och för den kinesiska marknaden tillverkas laserskäranläggningar och kantpressar av typ X-act i Tianjin. En kantpress från Tianjin fanns t ex att se i Rosersberg. I Brasov i Rumänien har man ett renoveringscenter för laserskärmaskiner. Försäljnings-och servicekontor har man i 25 länder. Under 2010 omsatte Bystronic totalt ca 410 miljoner CHF ( ungefär 3 miljarder svenska kr).

Av Stefan Hallberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079