23948sdkhjf

2-komponent cyanoakrylat

Cyanoakrylatlim brukar härda snabbt. Men ju bredare spalt, ju längre tid tar härdningen. Finns det något annat lim som fungerar bättre? Ett problem är att limmet också behöver kunna fylla ganska stora spalter. (Då härdar cyanoakrylatlimmet inte så fort och inte blir det starkt nog heller.) Finns det något annat lim som vi kan använda?


En läsarfråga:

Jag söker ett snabbhärdande lim som möjliggör fixering av komponenter vid intrimning av mätinstrument. Cyanoakrylatlim brukar ju härda snabbt. Jag har provat att använda dem tillsammans med en aktivator; då härdar de ju ännu fortare.

Ett problem är att limmet också behöver kunna fylla ganska stora spalter. (Då härdar cyanoakrylatlimmet inte så fort och inte blir det starkt nog heller.) Finns det något annat lim som vi kan använda?



Åke Dolks svar:

Snabbhärdande lim som kräver blandning brukar ha den olägenheten att brukar härda, nästa innan man hinner applicera dem. Det finns ju annars båda epoxi- och polyuretanlim som stelnar på cirka fem minuter. Blandar man dem med ett static-mixer-rör, direkt från en förpackning med separerade bas och härdare kan det gå bättre. Ett problem är dock att härdningen går fort även här. Man måste ha en relativt stor limförbrukning för att limmet inte ska härda i blandarröret, annars går det åt många blandarrör (och lim i röret som inte går att använda).

Använder man limmet endast sporadiskt kan det också finnas en risk att det sker en migrering mellan komponenterna, så att det blir svårt att komma igång när man ska starta igen.

Loctite har kommit med ett nytt 2-komponet cyanoakrylatlim (3090). Det härdar på ett par minuter och kan användas till spalter upp till 5 millimeter. Även här har man naturligtvis problem med att limmet härdar i blandarröret. Blandarröret är dock klent och relativt kort så "slöseriet" med lim blir relativt litet. Man skulle kunna tänka sig att det skulle uppstå problem med migrering mellan komponenterna i ett så pass snabbhärdande lim. Detta förefaller inte att uppstå eftersom man har konstruera en sinnrik koppling mellan blandarrör och förpackning.

BILD: Loctite 3090

Cyanoakrylatlim brukar ofta vara bra lim för termoplaster, vilket även detta är. På polykarbonat uppges hållfastheten i en enkel överlappsfog bli cirka 12 N/mm2. På sandblästrat stål blir den cirka 21 N/mm2.

Kvarvarande hållfasthet vid 60oC är drygt 60 % av hållfastheten vid rumstemperatur.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062