23948sdkhjf

Ökat intresse för camprogram

Medan cadleverantörerna har blivit färre på Tekniska Mässan är camrepresentationen stabil. Inte så konstigt, tycker camsäljarna själva –”det är ju på mässan som våra kunder finns”. Och visst fanns det en del camnyheter på mässan, men det viktigaste för utställarna är att vara där och träffa sina kunder.


Fructus Data, som representerar Gibbscam, ställde upp med ett blickfång som fick många besökare, framför allt manliga, att flockas kring montern – nämligen en motorcykel av märket Victory. Men motorcykeln var dock inte något ovidkommande inslag.

Det är faktiskt så att Victory använder sig av Gibbscam vid tillverkningen i USA. Men visst har vi fått lite extra besökare på grund av motorcykeln, säger Per Gustafsson, Fructus.

Men även om alla som tittade på motorcykeln inte var sugna på camprogram, så har Per Gustafsson noterat ett ökat intresse rent generellt:

– Jag tror att behovet av cam har ökat. Cadsystemen genererar allt mer komplexa former så idag går det inte att knappa in cadkonstruktionerna manuellt, man måste ta steget vidare till cam. Jag tror också att den uppgång vi har sett kommer att fortsätta, trots allt tal om lågkonjunktur, säger Per Gustafsson.

Förenklad sökning

Det var också första gången för en svensk publik som Gibbscam 2011 kunde visas upp – och där finns givetvis en del nyheter. Bland annat innehåller releasen nya verktygs- och processhanterare som förenklar sökning och visning och man kan också redigera data direkt inifrån dessa hanterare. Man kan även flytta och rotera modeller och geometrier på frihand.

I fickfräsningsrutinen kan nämnas ny ”offset trim-funktion” för förbättrad ”utifrån in-fräsning”, stöd för ”obrutna” skär vid öppna fickor och förbättrad restfräsning vid rensning av ”vågtoppar”. Vid svarvning finns nu simultant tiltande B-axel (frässpindel).

Volumill solidfräs och 2D-fräs har stöd för polär och cylindrisk fräsning, förbättrad fräsning intill öar och beräkningstiden blir kortare med flerkärniga processorer.

Flera nya strategier finns också för femaxlig bearbetning och för flerfunktionsmaskiner.

För tidigt

För Edgecam var egentligen Tekniska Mässan lite för tidig – en ny release är på väg ut.

– Vi kommer ju med en ny variant två gånger per år, och inom kort finns en ny release med nya funktioner, inte minst för automation, säger Jonas Ström, Edgecam.

Men även Jonas Ström har noterat ett ökat camintresse och även han menar att cadkonstruktionerna idag är så avancerade att man bara måste ta steget vidare till cam:

– Behovet av camsystem ökar därför hela tiden, man får ju med allting ut i maskinerna och behöver inte börja om från början. Sedan är det tradition för oss att vara med på mässor, det är här vi träffar användarna.

Esprit 2012

Holotech CAD/CAM AB är återförsäljare för programvaran Esprit, utvecklad av DP Technology.

– Vi kommer nästan direkt från EMO med nya moduler för svarvning och fräsning i fleraxliga fleroperationssvarvar, konstaterar Jan Jörholt från Holotech.

Det man visade upp på EMO var Esprit 2012 som har uppgraderingar inom alla bearbetningsområden och förbättringar inom svarvning, fräsning, flerfunktionsmaskiner och trådgnistningscykler.

För svarvning har parkeringscykeln fått en ny design för att möjliggöra parkering av maskinens spindel eller revolver. Ökad flexibilitet uppnås genom möjligheten till parkering på varje axel, som kan styras individuellt med hjälp av ett av fyra lägena – inte parkera axeln, flytta axeln till hemmaposition, att verktyget förflyttas till den angivna positionen i operationens koordinatsystem eller axeln flyttar till den angivna positionen i maskinens koordinatsystem.

Fräsning

För fräsning har Esprit 2012 en förbättrad metod för att behandla features som används för konturoperationer. Hellre än att låta verktyget ”rulla” över kanten när den är på eller nära startdjupet, kan featurens kant utökas för att behålla önskad form.

För trådgnistning gör en ny förlängningsinställning det möjligt att förlänga ändarna av featuren så att trådbanan kan börja eller sluta utanför materialet. Detta tillåter trådbanan att bli förlängd utan att ändra featuren. En ny ”fördröjningstidsinställning” har lagts till i alla trådgnistningscykler. I den finns en fördröjning vid slutet av grovskäret för att förstora slutpunkten och säkerställa att tråden för finskäret kan bli återträdd.



Nya moduler

Mikael Johansson på Tebis framhöll en ”sprillans ny modul” för svarvning och fräsning i samma maskin, med simulering etc.

– Denna modul har bara visats på EMO tidigare och den är helt integrerad i övriga Tebis-program och därmed kan vi också erbjuda väldigt bra helhetslösningar, säger Mikael Johansson.

Tebis Scandinavia marknadsför cadcamsystem för den nordiska marknaden framför allt med inriktning på form-, modell- och verktygstillverkning.

Av Lars Erik Brandt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062