23948sdkhjf

Finbearbetning av små kugghjul

Vi har i flera tidigare artiklar berättat om en hel del från Tekniska Mässan. Där fanns dock mer varför vi fortsätter rapporteringen i ännu en text.
I Hintze Maskins monter saknades några maskinnyheter – de hade inte kommit fram från EMO! Men vi hittade i alla fall ”µ-skiving” från schweiziska Affolter, en metod att finbearbeta kugghjul som kan ersätta slipning. Det är en finbearbetning som kräver en specialdesignad hob. För att exakt mäta och positionera kugghjulet vid finbearbetningen har Affolter utvecklat ett automatiskt mätsystem med hög precision. Positionering och mätning sker inom en sekund. Vid kuggbearbetning kan varvtalet på hobben uppgå till 16 000 varv.

– Då uppnås en betydligt lägre ljudnivå samt mycket högre kvalitet, ytfinhet och naturligtvis kortare stycktid, säger Berndt Hintze, Hintze Maskin som har den svenska agenturen fört Affolter.

Slutkunder är medicinsk/dental, robotics/automation, bil och flygindustri.
För finbearbetning av främst dentala produkter såg vi också resultatet av en EZ Mill-400, en fyraxlig mindre fleroperationsmaskin från taiwanesiska SFY. Den är framtagen för i första hand dentalindustrin, men givetvis kan maskinen användas för liknande detaljer. Maskinen har inbyggd verktygsväxlare för sex verktyg, varvtal 15 000 till 60 000 rpm. Små yttermått, mindre än en kvadratmeter. Styrsystem Mitsubishi M70.
– Dentalindustrin är en bransch som växer enormt snabbt, konstaterar Berndt Hintze.

Hårdmetallsågar

Hos Wikus hade man en del nya belagda hårdmetallsågband att visa besökarna. Hårdmetallband är något som växer, berättar Tobias Stefansson:

– Med de nya hårdmetallbanden kan man även kapa balkar och profiler, något man inte klarat tidigare.

En annan nyhet var lättmetallband för rostfria produkter.

– Över huvud taget går marknaden mot allt snabbare kaptider, det ligger mycket ekonomi i att kapa så snabbt som möjligt, säger Tobias Stefansson.

Tobias visar också gärna det nya dataprogrammet Paramaster 2.0 där kunderna kan mata sina uppgifter. Ur en databas om 15 000 olika material och från kundens uppgifter görs en analys och kunden får rekommendationer.

– Programmet tar hänsyn till en enorm mängd parametrar och ger sedan förslag på band, hastighet med mera.

Säkerhetsapp

Constructor har ett stort sortiment av lagrings- och förvaringsutrustning, men man har samtidigt satsat mycket på säkerhetsutrustning och säkerhetstänkande.

– Miljön kring olika lagringsutrustningar som ställage i kombination med trucktransporter och stress skapar risker. Säkerhetsfrågorna är visserligen reglerade, men det gäller att säkerhetstänkandet och kunskapen om säkerhet blir en naturlig del av arbetet, säger Jonas Broström, Constructor.

Till mässan hade Constructor därför med sig en säkerhetsapp till telefonen! Med hjälp av den nedladdningsbara appen kan man få en bild av det egna företagets säkerhetsläge.

– Vi visar på vad som kan hända om man inte gör rätt. Genom att svara på ett antal frågor får kunden en ganska klar bild över vad som behöver förbättras.

– Här på mässan vill vi få folk att ladda hem appen och arbeta med den så att företagets säkerhetsarbete höjs, säger Jonas Broström.

Rush för stopptid

Stopptidssystem från Axxos Industrisystem har vi skrivit om tidigare här i Verkstäderna. Men det går bra för Axxos nu och intresset var stort för Axxos monter.

– På bara några månader har vi fått nya beställningar till ett femtiotal fabriker. En del av dessa är befintliga kunder som vill installera systemet i andra enheter, men mellan 20 och 30 av beställningarna är helt nya. Inte minst är verkstadsindustrin intresserad av våra produkter, säger Johan Junvik från Axxos.

– Och det är inte bara storföretag som installerar systemet, nyligen fick vi en beställning från ett företag med endast åtta anställda!

Axxos stopptidsuppföljning är ett system som ger en tydlig visuell överblick över vad som händer i produktionen. Systemet kan visualisera stopptider, stopporsaker och nyckeltal som maskinernas tillgänglighet och utnyttjande. Utifrån den informationen kan man identifiera brister och flaskhalsar i produktionen.

Av Lars Erik Brandt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062