23948sdkhjf

Torque Elite utökar med RUD

Den satsning företaget i Flen inledde under 2014 för att bli en heltäckande partner till tyngre svensk industri fortsätter med den nya produktgruppen Lyft och en ny säljare anställs.
Det betyder att Torque Elite nu har tre produktgrupper; Hydraulik, Moment och Lyft. Inom de två första grupperna har ett antal nyheter lanserats under 2014. De första produkterna i Lyft är lyftöglor, kättingsystem, kättingkomponenter och ett märksystem med RFID-chip från det tyska företaget RUD. Torque Elite har också rekryterat Stefan Larsson som säljare. Stefan har mångårig erfarenhet av RUDs hela produktprogram.

Det tyska företaget RUD har funnits i mer än 140 år. Från början bedrevs verksamheten i liten skala men idag är företaget väletablerat globalt med produktionsenheter och säljkontor runt om i Europa, USA, Australien, Kina och Afrika. På samtliga marknader står varumärket RUD för säkra lyft med godkända lyftredskap i krävande lyftapplikationer. Inte minst inom den tyngre industrin är säkerhetskraven idag mycket höga vid användning av lyftanordningar. Svensk industri måste också följa arbetsmiljölagen samt de olika krav som ställs i föreskrifter och standarder.

Minikätting klarar 1 700 kilo

Vd Anders Skoog menar därför att RUDs program passar mycket väl in i företagets målsättning att vara en komplett industripartner.

– Kraven på säkra lyftapplikationer ökar konstant och därför är det glädjande att vi fått möjlighet att starta upp produktgruppen Lyft med RUDs hela program. Varumärket är välkänt på den svenska marknaden och det jag tycker är intressant med RUD är att företaget år efter år fortsätter att utveckla nya produkter som lyfter säkerhetsnivån till nya nivåer. Några av de mest aktuella nyheterna är en minikätting med snabbförkortare för laster på upp till 1700 kg och RUD ”ICE” som är marknadens första lyftkätting i klass 12. De här nyheterna är bra exempel på hur RUD arbetar för att förenkla lyftarbetet och samtidigt göra det säkrare, säger Anders Skoog.

Minikättingens snabbförkortare uppges vara praktisk för den som ska göra många mindre lyft då det bara tar några få sekunder att justera kättingens längd.

Bättre säkerhets- och kontrollrutiner med RFID-märkning som standard

RUD har också vidareutvecklat den lösning med chipmärkning av bland annat kättingar och öglor som lanserades för några år sedan. Med ett RFID-chip där en utrustnings unika ID-nummer registrerats förenklas rutiner för inspektioner och dokumentation. Chiptekniken finns fortfarande som tillbehör men en nyhet är att RUD förser all ny utrustning med RFID-chip som standard. Stefan Larsson som är ny säljare hos Torque Elite sedan oktober säger att lösningen med chipmärkning är efterfrågad.

Chipmärker all ny utrustning

Han ser därför positivt på att RUD chipmärker all ny utrustning.

– Jag har arbetat många år med RUDs produktprogram och inom industrin ökar kraven på återkommande kontroller samt bra underhålls- och säkerhetsrutiner. Med RFID-tekniken förenklas det arbetet som annars är tidskrävande när det gäller exempelvis dokumentationen. Flera företag har valt den här lösningen och när chipmärkningen nu finns i all ny utrustning tror jag att intresset kommer att öka ytterligare.

– Allt blir så mycket enklare när avläsning kan göras med en elektronisk läsare som sedan kopplas till en dator. I ett särskilt program är det enkelt att administrera den chipmärkta utrustningen och i en databas samla all viktig dokumentation som exempelvis testprotokoll, säger Stefan Larsson.

Han berättar också att det är betydligt mer än RUDs produkter som kan chipmärkas. Precis som tidigare finns RFID-tekniken som tillbehör och på en tyngre industri ger det möjlighet att märka även andra produkter och utrustningar som kräver regelbundna kontroller.

– Det finns mängder av saker som en industri behöver ha kontroll på och som vanligtvis kräver mycket manuellt arbete för att det ska vara ordning och reda på dokumentationen. Det kan gälla allt från brandutrustningar till olika verktyg. Genom att förse dessa med RUDs RFID-chip kan de också finnas med i databasen. På en större industri spar detta mycket tid samtidigt som man eliminerar risken för fel som kan uppstå när det är mycket som ska inspekteras manuellt och sedan dokumenteras i ett omfattande pappersarbete, avslutar Stefan Larsson.

På bilden: RUD har utvecklat system för chipmärkning av bland annat kättingar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062