23948sdkhjf

Sveriges mest erfarna laseroperatör

Maskinarbeten i Alvesta har använt världens modernaste och kraftigaste fiberlaser från Bystronic under en period. Enligt operatören Per-Arne Johansson är den extremt snabb på tunnplåt och byter plåt på en minut och det är marginellt med rengöring.
1986 var Maskinarbeten i Alvesta först i Sverige med en laserskärmaskin från Bystronic. Då sattes Per-Arne Johansson på nyinvesteringen. Föregångaren där den nya fiberlasern nu står hade gjort sitt med 34 000 timmars drifttid. Även den en Bystronic.

– Den här nya är den 11:e laserskäraren från dem som Maskinarbeten investerat i. Från början var det band och diskett, idag programmeras alla våra maskiner med programmet Bysoft 7.

– Vi har idag fem stycken laserskärare och den senaste är en fiberlaser på hela 6000W.

Om världens kraftigaste fiberlaser tillägger Per–Arne Johansson:

– Dessutom är det mycket lite centrering som behöver göras. Man kan säga att den är mer eller mindre underhållsfri. Utvecklingen har gått åt rätt håll, säger 63-åringen.

Maskinarbeten i Alvesta är ett legotillverkande familjeföretag. Försäljningsansvarige Eddie Johansson som tillhör den 3:e generationen i familjen gudar runt. Som företagsnamnet antyder, finns det en hel del kompetenta maskiner i den stora fabrikslokalen. Det står många fleroperationsmaskiner i lokalerna, bland annat en åttameters AXA. Vidare finns svetsrobotar, en riktmaskin från HRC som levererar helt plana ämnen med en tolerans på 0,2 mm per meter. En robotiserad pulverlacksavdelning med 4 stycken ABB-robotar och en imponerande avdelning för laserskärning.

Allt under ett tak

– Vi är ett legotillverkande företag som gärna står till förfogande med vårt kunnande och maskinpark. Det kan vara allt från en enstaka prototyp till 70 000 transporthäckar för isoleringsmaterial som vi tillverkade åt St: Gobain. Vi tillverkar även egna produkter som bandslipen ”Swede Grinder” och för vårt dotterbolag Ekströms Värmetekniska gör vi värmeväxlare på upp till 100 ton.

– Vi har en inventarielista på de större maskinerna, och på vår senaste investering står det 297. Bakom den siffran står den kraftfullaste och snabbaste fiberlaserskäraren i världen en BySprint Fiber 3015 på 6000W och vi var först i Norden och den får stoltsera som kronan på verket i vår maskinpark. säger Eddie Johansson stolt.

På bilden Per-Arne Johansson som har 29 års erfarenhet av Bystronics laserskärmaskiner
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062