23948sdkhjf

Bundet kapital försämrar konkurrenskraften

En ny studie från Siemens visar att 6,2 miljarder euro är bundet i den svenska tillverkningsindustrin.
Bundet kapital definieras som kapital som binds upp i maskiner och tillbehör vid utrustningsinköp. Företagets Financial Services Division har utfört rapporten och drar slutsatserna:

– Detta kapital begränsar affärstillväxt och försämrar konkurrenskraften

– Inköp som istället möjliggörs av leasing eller andra finansieringslösningar frigör rörelsekapital

– Frigjorda medel kan användas mer effektivt i andra affärsdrivna aktiviteter

I Sverige uppskattas denna mängd kapital som är fast i utrustning mellan 2015 och 2018 uppgå till 6,2 miljarder euro, vilket motsvarar 0,35 procent av landets bruttonationalprodukt (BNP). I jämförelse förväntas under samma tidsperiod totalt 3,5 miljarder euro i Norge (0,21 procent av BNP), 2,9 miljarder euro i Finland (0,34 procent av BNP) och 2,6 miljarder euro i Danmark (0,23 procent av BNP) bindas upp i maskininköp.

Rapporten utvecklar sin analys med att det bundna kapitalet inte kan användas för utveckling av nya produkter och marknadsföring, vilket resulterar i försämrad konkurrenspositionering och höga kostnader för industriföretagen. Med nya kapitalregelkrav kommer tillgången till lönsam investeringskredit på lång sikt bli allt mer begränsad och tillverkare har därför inte råd att ha sitt dyrbara kapital bundet i utrustning och maskiner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064