23948sdkhjf

Iguslager i nya storlekar

Hybridlinjärlager från Igus finns nu i nya dimensioner. Drylin dubbla rullhybridlager kan fås även i 10 och 16 millimeters diameter.
Igus, specialistföretaget för smörjfri lagerteknik, utökar sitt sortiment av dubbla rullhybridlager med två nya dimensioner. Sortimentet av hybridlager blir komplett med de nya lagren i 10 och 16 millimeter. Lättare och tystare linjärgång på två stabiliserande rullar – nu även för användning i begränsade monteringsutrymmen.

De tysta och lättgående hybridlinjärlagren från Igus används alltmer, inte bara i kamerateknik, i skjutdörrar eller dörrar till verktygsmaskiner, utan även i förarhytter för byggmaskiner samt privat hobbyarbete. För att underlätta valet för konstruktören finns de dubbla rullhybridlagren nu i två nya dimensioner. Bakom det innovativa konceptet för dessa lager från Igus återfinns kombinationen av fördelarna med glidlager och rullager. Att de går så extremt lätt och nästan ljudlöst beror på konceptet av två snett ansatta rullar av underhållsfritt högpresterande plastmaterial. I huvudbelastningens riktning tar rullarna upp vikten och säkerställer låga skjutkrafter för manuell hantering.

Sparar utrymme

Uppträder missbruks- eller tvärkrafter så absorberas dessa jämnt över glidlagren, vilket också ger en tystare gång samt att skador på skenan undviks. Lasten förs säkert över skenan, med ingen möjlighet att hoppa av skenan, samtidigt som tunga laster kan förskjutas med minimal kraftförbrukning – och fullständigt smörjningsfritt.

Variabilitet i konstruktionen tack vare mindre dimensioner

– De hybridlager som nu finns i 20 mm diameter är redan beprövade i praktisk användning, säger Stefan Niermann, produktchef för drylin linjär- och drivteknik hos igus.

– Att bara en styrskena behövs innebär en tydlig utrymmesbesparing för användaren. Vi har gått ytterligare ett steg längre och erbjuder de dubbla rullhybridlagren i de nya mindre dimensionerna 10 och 16 millimeter.

– Dessa tillåter konstruktören en ännu mer flexibel montering av lagren, exempelvis för manöverpaneler eller scenbilds­installationer på dubbla skenor och i kombination med en full bild. Eftersom hybridlagren omsluter mer än 180 grader, kan de också användas på enkla axlar, vid behov kan lagren också levereras med klämfäste.

Idealiska för manuella förflyttningar

På grund av hybridlagrens låga glidmotstånd har den nödvändiga skjutkraften kunnat reduceras med en faktor av 5. Därav är de idealiska för manuell drift, alltså överallt där gångtiden inte antar automatiseringsdimensioner och där förflyttningsvägen inte överstiger 500 kilometer. Då laster från 10 kg upp till 100 kg lätt kan förflyttas för hand, gynnas applikationer i möbel- och kontorsinredningsbranschen (till exempel skjutdörrar) samt kamera- och monitorinstallationer. Jämfört marknadens vanliga rullösningar är dessa ekonomiska dubbelrullager en effektiv lösning och kan beställas som enstaka lager i valfritt antal från 1 styck, eller som helt förmonterade hybridslädar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062