23948sdkhjf

Här har man elefantkoll

Innovativt kamerasystem övervakar dygnet runt från alla vinklar en ny 8 000 kvadratmeter stor anläggning för de stora djuren i djurparken. Personalen kan därmed komma ännu närmare.
2013 flyttade elefanterna in i tyska Opel Zoos hittills mest ambitiösa anläggning. Med sina 8 000 kvadratmeter fördelade på en stor innergård, rymliga bås och flera utomhusområden har anläggningens fyra snabelförsedda invånare möjlighet både att vara tillsammans, men också att dra sig tillbaka och vara för sig själva när de känner för det.

– Det är mycket viktigt att vi hela tiden vet precis var varje elefant befinner sig, vilka portar som är öppna och vilka som ska vara låsta, säger Thomas Kauffels, direktör på Opel Zoo i Kronoberg.

Valet föll därför på kamerasystem från Mobotix som innebar inköp av färre kameror än planerat.En rund korridor kan vara svår att övervaka, men med kamerorna övervakas de snirkliga gångarna utan problem. FlexMount är ett flexibelt kamerasystem med två halvklotsformade linser som är kopplade till samma kamerahus via en två meter lång kabel.

I ögonhöjd

Eftersom tvillingsensorerna kan placeras oberoende av varandra kan kameran på så vis ”titta runt hörn”. Det innebär att djurskötarna alltid vet om en elefant befinner sig i en intilliggande korridor innan de går in. Med kamerorna behövs bara tre kameror för att överblicka de sammanlagt tolv olika vinklarna som krävs för att övervaka hela korridorområdet.

Varje sensormodul består av både dag- och nattlins, och kameran växlar automatiskt till den modul som bäst passar ljusnivån. Elefanter är mycket nyfikna djur, som noga undersöker allt omkring sig. En elefants snabel kan väga upp till 200 kg, och därför måste de flesta kamerasystem placeras utom räckhåll så att de inte får stryk av en utforskande elefantsnabel. Sensormodulerna är mycket små och diskreta och kan lätt placeras i en lägre höjd än själva kamerahuset. Det innebär att Opel Zoo nu kan komma elefanterna nära utan att riskera varken hälsa eller teknisk utrustning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.053