23948sdkhjf

3D-skrivare producerar till nya Airbus

Airbus nya långdistansplan A350 har mer än 1 000 komponenter som tillverkats med hjälp av 3D-skrivare. Tekniken innebär att Airbus tillverkar till planet både snabbare och billigare än på traditionell väg.
I december förra året kunde Airbus lämna över det första A350-planet avsett för kommersiell trafik till flygbolaget Qatar Airways, skriver Svenska Dagbladet. Planet är framför allt känt för att det till hälften är tillverkat i kompositmaterial som gör det lättare och därmed mer bränslesnålt än tidigare generationers plan, där tillverkarna använder större andel metall.

Kompositmaterialen kräver dessutom mindre underhåll, vilket sänker kostnaden ytterligare för flygbolagen som nu står i årslånga köer för att få tillgång till de nya planen. Vid sidan av Airbus har även amerikanska Boeing tagit fram ett nytt långdistansplan, Boeing 787 Dreamliner, som till hälften är byggt i kompositmaterial

Men det sker förändringar på flera sätt. Enligt ett pressmeddelande från amerikanska Stratasys, ett företag som arbetar med att ta fram utrustning för 3D-skrivarteknik, har Airbus nu mer än 1 000 delar i nya A350 som tagits fram med hjälp av den nya tekniken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.422