23948sdkhjf

Kuka håller kursen i kurvan

Ökad produktivitet och högre produktkvalitet blir resultatet när Kukas robotar programmeras med mjukvaran Spline.
– Med Spline är det bara att välja arbetspunkter. Sedan kör roboten genom dem i högsta hastighet, även vid komplicerad geometri, säger Andreas Verga, Senior Application Engineer, Kuka Nordic.

En robot som programmeras med Spline-rörelser håller sig till den definierade banan. Roboten kör genom de inlärda/sparade positionerna utan att ta några genvägar mellan dem i de så kallade approximationsområdena. Det behövs alltså inga hjälppositioner vid sidan om den önskade banan för att hamna rätt. Dessutom kan roboten användas med full acceleration och max hastighet jämfört med konventionell programmering. Och repeternoggrannheten är hög – resultatet blir lika bra om och om igen. Maskinen kan också röra sig bakåt i samma spår utan omprogrammering. Den här funktionaliteten är förstås en stor fördel när robotarna ska utföra komplexa rörelser, exempelvis göra cirklar eller följa snäva radier.

– Precisionen ger högre kvalitet på produkterna. Och i produktionsavsnitt med Spline-programmerade robotar kan processhastigheten ökas. Det betyder kortare cykeltider och ökad produktivitet, säger Andreas Verga. För arbetsoperationer där det är viktigt att roboten klarar av att följa en komplicerad geometri med stor precision är Spline som klippt och skuren för att få full kontroll på utförandet. Exempel på sådana processer är applicering av exakta limsträngar, urfräsning av noggranna spår, laserskärning med små toleranser, gradning, och bågsvetsning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063