23948sdkhjf

Störst och snabbast i norr

På Nybergs Mekaniska i Luleå har man satsat på den största och snabbaste fiberlaserskärmaskinen som finns, en Bystronic BySprint Fiber 4020.
En som varit med från början är laseroperatör Tomas Nilsson.

– Redan 1990 började jag med laserskärning, då var vi först i Norrland med en Bystronic på 1500W som ju var grymt imponerande på den tiden. Den byttes sedermera ut mot större och kraftigare maskiner, och nu med den här senaste på 6000W och med fiberskärning så fortsätter tekniken att imponera med osviklig precision på både rostfritt, galvat, koppar och allt man kan tänka sig. Den är helt enkelt grymt snabb.

Först i norr med egen nitrogengas

En stor och kraftfull fiberlaser skär med nitrogengas eller kvävgas som den även kallas. Det går åt rätt stora mängder när man skär mycket, och i Luleå har man räknat på hur man skall sänka kostnaderna.

– Vi gör gasen själva. Ute på gården står nu en container med en kvävgasgenerator från Atlas Copco som dygnet runt producerar behovet.

– Det fungerar friktionsfritt, vi kontrollerar oljenivåer emellanåt, men annars är den i princip självgående. Investeringen innebär en halvering av kostnaden i jämförelse med tank, och på tre år har vi tjänat in investeringen, berättar platschef Tommy Åström.

– Vi har stora kunder, och hos en del av dem kan det ibland råda en lågkonjunktur, men då kan det samtidigt hos en annan kund vara högkonjunktur. Att vi har en maskinpark till detta är förstås en förutsättning, bland annat kan nämnas en kantpress som klarar ämnen upp till 13 meter, och två klippsträckare med stansfunktion som klarar obegränsade längder. Men kronan i juvelen är vår nya fiberlaserskärare i Luleå säger Mikael Pudas, koncernchef.

På bilden laseroperatörerna Tomas Nilsson, Robert Engström, platschefen i Luleå Tommy Åström samt koncernchef Mikael Pudas framför världens största och kraftigaste fiberlaserskärmaskin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109