23948sdkhjf

Koll på kedjan

Retursystem för e-kedjor på industrirobotar gör det möjligt att leda matarslangar för nitar och skruvar.
Motion plastics-specialisten igus har utvecklat ett lätt och prisvärt koncept för automatisk retur av energikedjor som möjliggör nya framsteg inom robotteknik. Industrirobotar har idag inte bara energi-, data- och mediekablar utan även ofta matarslangar för exempelvis nitar eller skruvar. Det nya systemet triflex RSE förhindrar att öglebildning i energikedjorna, vilket gör att de kan ledas till slutet av robotarmen på ett säkert sätt. triflex R-serien är speciellt framtagen för högdynamiska industrirobottillämpningar och energikedjan med 3 axlar kan röra sig i alla riktningar i rummet. De universella triflex-kedjorna av högkapacitetsplast står emot även de mest krävande industrimiljöerna, är enkla att montera och kan fyllas på med kablar från utsidan. Dessutom har de en hög draghållfasthet och vridstyvhet.

– Eftersom man idag inte bara måste leda elektriska och pneumatiska ledningar utan även matarslangar för bultar, nitar eller skruvar till robotarna kan för snäva böjradier eller nedhängande öglor leda till problem, förklarar Jörg Ottersbach, branschchef för robotteknik hos igus.

– Varje gång matarslangarna böjs och varje gång den tillåtna minimiböjradien underskrids ökar risken för att det uppstår svagheter i slangarna, vilket kan leda till att processen påverkas.

– I värsta fall fastnar en nit eller skruv i matarslangen, vilket leder till driftstopp i hela anläggningen. Den linjära konstruktionen gör retursystemet triflex RSE till en effektiv och prisvärd lösning för retur av e-kedjan, utan bågar, fjädrar eller vändskivor.

Smäcker design direkt på roboten

Det lätta systemet baseras på smörj- och underhållsfria linjäraxeln drylin från igus och transporterar kedjan på en vagn med en retursträcka på upp till 600 mm. Den utdragna kedjan dras automatiskt in av de elastiska banden. Därmed kan det inte bildas öglor på energikedjan. Optimeringen av processäkerheten medför att brukstiden ökar markant.

Det självgående retursystemet är dimensionerat för slutna eller uppfällbara triflex-kedjorna TRC, TRE och TRCF i storlekar från 60 till 125 mm i diameter. Kedjorna fästs med en monteringskonsol och en glidstyrning i systemet, som i sin tur kan monteras på många olika typer av robotar med hjälp av fästplattor. Eftersom triflex RSE leder e-kedjan direkt på roboten och inte behöver böjas behöver man inte heller använda lika långa kablar och kedjor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063