23948sdkhjf

igus fördubblar kabeltestområde

igus-kablarnas funktion är garanterad, även vid extrema temperaturer på mellan -40 och +60 grader.
I samband med utbyggnaden av sitt testlaboratorium har kabeltillverkaren och ”motion plastics”-specilisten igus installerat ännu en 40-fots container för test av kablar vid extrema temperaturer och under verklighetstrogna förhållanden. Därigenom är igus den enda kabeltillverkaren som kan leverera garanterade temperaturvärden för fasta kablar, rörliga kablar samt för kablar i energikedjor.
Kontinuerliga rörelser är i sig en utmaning för kablar, men hur beter de sig vid extrema temperaturer på -40 °C eller +60 °C? Det finns visserligen internationella standarder för rörliga kablar på marknaden, men de ger inte någon tillförlitlig information om livslängden för rörliga kablar vid låga eller höga temperaturer när de används i energikedjor. Av denna orsak har kabelexperten igus testat sina kablar i kontinuerlig rörelse och dessa förhållanden under en period av 10 år, och nu har man satt upp ännu en testrigg.
– Under vår utbyggnad av laboratoriet till 2 750 m² har vi nu köpt en andra 40-fots container. Vi kommer att köra värmetester i den ena och köldtester i den andra, förklarar Rainer Rössel, chef för chainflex-divisionen vid igus.
– Denna särskiljning ger oss mer exakta testresultat och garanterat mer tillförlitliga uttalanden om våra kablar hållbarhet. Energikedjor med kablar kan förflyttas i båda dessa containrar i olika längder (även glidande) och vid olika hastigheter.
Garanterade uttalanden om livlängden i extrema temperaturer.
Tack vare ett stort antal tester under verkliga förhållanden är igus den enda leverantörer på marknaden som kan lämna tre uttalanden om lämplig böjradie och tillåten temperatur för varenda kabel i sin chainflex-katalog.
– Vi lämnar inte bara information om de specifika temperaturer i vilka en kabel lämpar sig för fast installation och rörlig installation i enlighet med testet för upprullning i kyla. Vi kan också specificera en temperatur i vilken respektive chainflex-kabel kan förbli rörlig med garanterad tillförlitlighet i en energikedja.
De varierande temperaturerna för tillämpningar i dessa förhållanden är lika olika som de problem som kan uppkomma: När det gäller test i kyla är spruckna mantlar den största utmaningen. Vid extrem värme finns det en risk för att kärnan brister på grund av den termiska förändringen av den yttre manteln, vilket gör att energikedjans konstanta böjningar slutligen orsakar ett brott. Exempelvis kan en tvinnad tråd gå av, eller så kan en så kallad ”korkskruvseffekt” uppkomma. Genom att fördubbla testkapaciteten i den andra containern kan igus simulera gränsvärdena på ett bättre sätt, och problem med exempelvis kondensvatten som bildas vid snabba temperaturförändringar förhindras i testriggarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078