23948sdkhjf

KTH ska stärka Lettlands innovation

KTH och Acreo Swedish ICT deltar i ett nytt EU-projekt, där institutioner från länder som är väl utvecklade avseende innovation och forskning, samarbetar med excellenscentra i de länder som halkat efter, och på så sätt hjälper dem att bygga upp sina innovationssystem.
Institutet för fasta tillståndets fysik, Lettlands universitet i Riga, har beviljats 15 miljoner euro från EU för utveckling av ett kompetenscentret Excellence Centre of of Advanced Material Research and Technology Transfer. Projektet är beviljat för en period av sju år. Därutöver stödjer den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden projektet med mer än 16 miljoner euro för investering i utveckling av forskning och teknisk infrastruktur.

Målet för projektet är att stärka universitetet och Lettlands ställning inom materialforskning och industriell innovation bland de ledande europeiska länderna. Projektet kommer att ha en strategisk inverkan på den vetenskapliga, industriella och ekonomiska utvecklingen i hela Östersjöområdet.

KTH och Acreo är mentorpartners i projektet och stödjer universitetet och Lettland att utveckla sitt innovationssystem med sin starka kompetens inom forskning, innovation och kommersialisering av forskningsresultat.

Utveckling av kompetenscentret inkluderar insatser på utbildning, forskning, organisation och arbetssätt. Master och forskarutbildning kommer att ses över och uppgraderas i samarbete med Lettlands universitet för att utbilda specialister inom nanomaterial, nanoelektronik, nanofotonik och relaterade högteknologiska områden. Utveckling av nya produkter och nystartade företag kommer att främjas genom förbättrad samverkan mellan studenter, forskare och entreprenörer. Nya Laboratorier öppna för både akademiska och industriella institutioner i hela Östersjöregionen kommer att etableras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094