23948sdkhjf

Ställverk i Kil totalrenoveras

Ellevio totalrenoverar ställverket i Kil. Med modern teknik ska strömavbrotten bli färre och kortare.
Ställverket, som ligger i närheten av järnvägen i Kils östra utkant, är ett viktigt nav i Värmlands elförsörjning. Totalrenoveringen av verket är Ellevio största satsning någonsin på elnätet i kommunen, skriver företaget på sin hemsida. Investeringen uppgår till närmare 100 miljoner kronor.

– Hit kommer elen som produceras av vattenkraften i norra Värmland och fördelas vidare ut i elnätet. Vattenkraften är viktig idag och kommer bli än viktigare framöver när vi får in mer väderberoende elproduktion i elnäten, säger Anders Ekberg, som är ansvarig för projektet, på hemsidan.

Den nuvarande stationen i Kil är byggd på 1960-talet. Utrustningen fungerar visserligen fortfarande, men är dags att pensionera. Det nya ställverket får modern teknik som ger större möjligheter till automatiska omkopplingar om något fel inträffar. Därmed blir strömavbrotten färre och kortare för kunderna.

– Idag måste vi ofta skicka ut personal om det inträffar ett fel i ställverket. När stationen är färdigbyggd kommer mycket att kunna skötas med automatik och direkt från driftcentralen i Karlstad.

Markarbetena börjar till våren 2017. Allt ska vara klart våren 2019. Entreprenör blir Vattenfall Services.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.703