23948sdkhjf

Nu startar den nya bjässen inom självkörande bilar

Zenuity är ett samriskbolag mellan Autoliv och Volvo Cars. I ett första skede har bolaget 300 medarbetare.
Zenuity, samriskbolaget mellan Autoliv och Volvo Cars startar sin verksamhet på tisdagen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget är en ny aktör på den globalt växande marknaden för mjukvarusystem till självkörande bilar.

Detta uppges vara första gången en tillverkare av pre­mium­bilar går samman med en huvudleverantör för att utveckla avancerade förarassistanssystem (ADAS) och teknologier till själv­körande bilar (AD).

– De senaste nio månaderna har vi arbetat hårt för att starta Zenuity och jag är mycket glad över att vi nu är redo. Biltillverkarnas initiala intresse är mycket uppmuntrande, säger Zenuitys vd Dennis Nobelius.

Autoliv gör i samband med tillträdet en investering i samriskbolaget på totalt cirka 1,1 miljarder kronor, där den stora merparten utgör ett kapitaltillskott, men inkluderar även immateriella rättigheter, know-how och personal.

Även Volvo Cars bidrar med immateriella rättigheter, know-how och personal.

Som tidigare kommunicerats ägs Zenuity av Autoliv och Volvo Cars 50/50. Bildandet av bolaget kommunicerades för första gången i september förra året.

Zenuitys huvudkontor ligger i Göteborg och verksamheten bedrivs även i München, Tyskland, och i Detroit, USA.

Initialt har samriskbolaget närmare 300 medarbetare, främst från Autoliv och Volvo Cars samt vissa nyrekryteringar. Antalet medarbetare i bolaget förväntas växa till drygt 600 på medellång sikt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125