23948sdkhjf

Urstark syn på läget bland tillverkande företag

Barometerindikatorn steg från 108,8 i mars till 112,8 i april, en nivå som pekar på en betydligt starkare ekonomisk tillväxt än normalt.
Uppgången beror till största delen på tillverkningsindustrin vars konfidensindikator steg hela 11,3 enheter, till det högsta värdet som uppmätts sedan 1996. Industriföretagen är framför allt ovanligt nöjda med orderstockarnas storlek i nuläget.

Även hushållens konfidensindikator steg något i april. En ljusare syn på såväl den egna som den svenska ekonomin i nuläget förklarar uppgången.

Företagen rapporterar om en ökning av antalet ansällda de senaste månaderna. Trots nyanställningar har dock bristen på arbetskraft också ökat. En jämförelsevis hög andel företag uppger att de höjt priserna och synen på lönsamheten i nuläget är fortsatt positiv.

Tillverkningsindustrin rapporterar om såväl ökad produktionskapacitet som ökad produktionsvolym. Det samlade omdömet om nuvarande produktionskapacitet är samtidigt det svagaste på över 16 år.
Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet visar fortsatt på ett mycket starkt läge, även om den föll 3,1 enheter på grund av en viss nedjustering av företagens anställningsplaner.

Detaljhandelns konfidensindikator föll 3,8 enheter, till en nivå strax under det historiska genomsnittet. Nedgången förklaras av sänkta förväntningar på försäljningsutvecklingen framöver samt av ett visst ökat missnöje med varulagren i nuläget.

Tjänstesektorns konfidensindikator föll 2,3 enheter i april men överstiger fortsatt det historiska genomsnittet. Den främsta orsaken till nedgången är något sänkta förväntningar på efterfrågeutvecklingen på tre månaders sikt.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.751