23948sdkhjf

SSAB:s smarta stål får stöd från Vinnova - ”internet of materials”

Sveriges innovationsmyndighet Vinnova stödjer smarta stål med 10 miljoner kronor och utvalda delar testas i pilotform.
I och med stödet från Vinnova kan ekosystemet runt SSAB SmartSteel vidareutvecklas tillsammans med nya partners, så som Sandvik Materials Technology.

– Vi är oerhört glada över Vinnovas stöd. Det ger oss nu en möjlighet att fortsätta utveckla ekosystemet runt SSAB SmartSteel tillsammans med nya forskningspartners och företag, säger SSABs FoU-chef Eva Petursson.

Stödet till ekosystemet runt SSAB SmartSteel, ett forsknings och utvecklingsprojekt för att digitalisera stålet, ska ses som en del av regeringens satsning på digitalisering och nyindustrialisering.

Tanken med SSAB SmartSteel är att göra information och anvisningar om alla stålprodukter tillgängliga, oavsett var de tillverkas. Varje länk i kedjan kan sedan utnyttja och ackumulera informationen. Det bildar en grund för både den cirkulära ekonomin och plattformsekonomin. Resultatet blir mindre slöseri än idag och förbättrad produktivitet och flexibilitet.

Mängden information som ackumuleras i hela tillverkningskedjan skulle möjliggöra utvecklingen av nya tjänster och påskynda och förbättra effektiviteten i produktutvecklingen i varje steg. Dessutom skulle den ackumulerade informationen göra det möjligt för slutanvändarna att säkerställa produktens kvalitet, säkerhet och hållbarhet.

Fortsätter att bjuda in kunder och nya partners

I och med stödet från Vinnova kan ekosystemet runt SSAB SmartSteel fortsätta att utvecklas. Inledningsvis samarbetar SSAB med med företag och organisationer så som Sandvik Materials Technology, Swerea KIMAB, IBM, Siemens, Umeå universitet, RISE och FindIT. Senare i processen kan nya samarbetspartner bli aktuella. Övertygelsen är att nästa generations konkurrensfördel kommer att utvecklas inom en produkts ”ekosystem” och inte nödvändigtvis inom enskilda företag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078