23948sdkhjf

8 miljoner kronor ska lära företagen självstyrande system

Tricket heter flexibla kurser inriktade på företagens kompetensutveckling inom digitalisering.
– Näringslivets personal ska kunna kombinera heltidsarbete med relevant, forskningsbaserad kompetensutveckling, säger Olle Vogel på KK-stiftelsen, som finansierar projektet.

KK-stiftelsens Expertkompetensprogram stödjer utveckling av flexibla, nätbaserade kurser på avancerad nivå för yrkesverksamma. Kurserna tas fram gemensamt av forskare och företag. Målsättningen är att kunskapen i relevanta forskningsmiljöer ska finna vägen till utvecklingsbehov i näringslivet.

Örebro universitet beviljas 3,7 miljoner kronor i första steget för projektet Smarter – Smart industri med Autonoma och Intelligenta System. Smarter blir en del av den internationellt erkända forskningsmiljön Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, och kan på så vis även ha ett utbyte med den nya civilingenjörsutbildningen vid universitetet.

Redan i dag samarbetar Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem med företag som Scania, Atlas Copco, Volvo CE, Husqvarna, Saab, ABB och Siemens, som alla på olika sätt kommer att medverka i Smarter.

Örebro universitet är inte ensamt om att få ekonomiskt stöd för kursutveckling. Mälardalens högskola beviljas 4,7 miljoner kronor och startar i samarbete med Jönköping University utbildningsprojektet Premium.

Premium kommer att matchas mot forskningsområdet Innovation och Produktrealisering vid Mälardalens högskola (MDH) och är integrerat i KK-miljön SPARK vid Jönköping University.

Volvo GTO, Volvo CE, Seco Tools, Alfa Laval, GKN Driveline, Leax, Anva, Astra Zeneca, AQ Sheet Metals och Scania har redan uttryckt intresse att delta i både utveckling och genomförande av kurserna.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094