23948sdkhjf

Cyberattacker oroar – nästa år går det att radera sig från databaserna

Åtta av tio svenskar är nu beredda att begära att bli raderade ur företagens dataregister.
En av sju har drabbats av dataintrång och fler än sju av tio är oroliga över säkerheten och hanteringen av personliga uppgifter på nätet visar Sifos enkät. Men bara en av tio känner till den skärpta dataskyddsförordning som ger möjlighet till det från och med nästa år.

Den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddsförordningen GDPR i kraft inom EU. Den stärker individens integritetsskydd och ger bland annat medborgare rätt att kunna få sina lagrade uppgifter borttagna från företagens databaser (”Right to be forgotten” ).

Företag som utsatts för cyberattacker där känsliga uppgifter läckt ska även meddela myndigheter om detta inom 72 timmar och informera drabbade kunder snarast möjligt.

Resultaten visar att 94 procent vill att organisationer som drabbas av dataintrång där uppgifter riskerar att ha läckt ska informera om detta inom 24 timmar. Samtidigt anger 80 procent att de kan tänka sig att be företag att radera lagrade användardata om sig själva. Men endast en av tio känner överhuvudtaget till den kommande datalagstiftningen som gör det möjligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063