23948sdkhjf

Snart serieproduktion för vågkraft

Viktigt genombrott för tillverkaren i Göteborg av vågkraftsystem med en boj.
Ulf Lindelöf är vd för Waves4Power.

– Det nu inträffade är en milstolpe för fossilfri energi i allmänhet och för Waves4Power i synnerhet. Vi ser detta som ett viktigt steg vad gäller vår målsättning om en snabb kommersialisering. Dessutom har vi kommit långt vad gäller förhandlingar om avtal med kunder på en av våra nyckelmarknader. Nu finns det realistiska förutsättningar för uppstart av en serieproduktion inom snar framtid.

Komplett vågkraftsystem

Waves4Power vågkraftsystem består av WaveEL bojen, en kopplingshubb samt specialutvecklade marina kablar som går från bojen till hubben och från hubben in till land. Sträckan från hubben till land är cirka 3 kilometer. Systemet är resultatet av flera års utveckling, prototyper och tester. Kraftverket är en fullskalig demoanläggning och ett avgörande steg mot serieproduktion.

Produktion i Vanylven kommun

Produktionen kommer att förläggas till Fiskåholmens varv i Vanylven kommun. Stryvo Group i Stryn är ansvariga för den kommande serieproduktionen.

Lyckas vi här så kan vi lyckas var som helst

Waves4Power vågkraftsystem lanserades utanför Runde i februari 2016. Redan en vecka senare utsattes systemet för 14 meter höga vågor. Detta var ett verkligt kraftprov, som visade att kraftverket kan överleva även i de tuffaste vågorna. Under april och maj 2017 installerades hela vågkraftsystemet inklusive inkoppling av kablar. Runde Miljöcenter och Tussa Energi har spelat en mycket viktig roll för att göra detta möjligt. De marina operationerna har planerats, övervakats och genomförts av svenska BlueOrbis i samarbete med norska Olympic Shipping.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.076