23948sdkhjf

Göteborgsföretaget levererar till projekt inom vågkraft

Affären omfattar kulventiler och säkerhetsventiler.
Göteborgsföretaget Armatec har levererat kulventiler och säkerhetsventiler till ett projekt inom vågkraft. Det skriver företaget på sin hemsida.

Vågkraften bedöms ha potential att generera 10 till 20 procent av all elektricitet som behövs globalt. Företaget Corpower Ocean har målsättningen att utveckla ett vågkraftverk som klarar tuffa stormar och hårda kostnadskalkyler.

En boj ska enligt deras bedömning kunna utvinna fem gånger mer energi per ton än traditionella vågkraftverk och till endast en tredjedel av kostnaden.

Det innebär att tekniken blir intressant för produktutvecklare och energibolag. Två samarbetspartners är just energibolag – spanska Iberdrola och portugisiska EDP.

När vattnet sveper in över bojen trycks en gigantisk luftfjäder inuti bojen ihop och dras sedan ut igen. Blir trycket för högt släpper en säkerhetsventil ut luft antingen över eller under fjädern.

Corpower Ocean skalar nu upp testerna och under hösten väntar tester i halvskala i havet utanför Orkney-öarna i Skottland.

Armatec tillhandahåller lösningar inom vatten, värme, kyla och process. Bolaget grundades år 2003 men har över 60 års erfarenhet av branschen, enligt hemsidan.

De är verksamma i Sverige, Norge, Danmark och Finland och ägs av Göteborgsbaserade Ernströmgruppen. Ventilbolaget omsätter 450 miljoner kronor i Sverige och har 85 medarbetare, varav 60 vid huvudkontoret i Göteborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063