23948sdkhjf

Når överenskommelse om etableringsjobb

Nu har parterna förhandlat fram en reform om att förbättra möjligheten för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.
Integrationen av nyanlända på svensk arbetsmarknad har under en lång rad år varit bristfällig. Det tar för lång tid för en invandrare att få sitt första arbete, samtidigt som det finns problem med att lösa frågor om ungdomsarbetslöshet och strukturarbetslöshet för dem med ringa utbildning och andra som står långt från arbetsmarknaden.

En risk är att problemen i samhället kommer att bli mycket stora, skriver Teknikföretagen i ett pressmeddelande..

– En viktig komponent i överenskommelsen är enkelheten eftersom vi tror att minskad byråkrati innebär att stora grupper som i dag står utanför arbetsmarknaden kommer i jobb. Vi har idag 360 000 öppet arbetslösa varav 175 000 är utlandsfödda. Många av dem omfattas av den här snabbare vägen till jobb, säger Anders Weihe, förhandlingschef vid Teknikföretagen.

Parterna kommer nu lämna över uppgörelsen till regeringen och gemensamt förhandla med avsikt att reformen ska träda i kraft så snart som möjligt.

– Klart är att flera uppgifter faller nu på statens ansvar för att få en sådan här reform att flyga. Det handlar både om införandet av etableringsbidraget, ändringar i författningar, samarbete mellan myndigheter och att undvika att krångla till det, säger Anders Weihe.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079