23948sdkhjf

SaltX vinner tungt EU-projekt

Företagets teknologi för gasvärmepumpar finansieras med cirka 20 miljoner kronor.
Svenska SaltX Technology har tilldelats ett finansieringsstöd på motsvarande 20 miljoner kronor.

Det är en del av EU-kommissionens program Horizon 2020 riktat mot små- och medelstora företag. Syftet är att demonstrera SaltX koncept för gasvärmepumpar i Europa, och att det är enkelt för stora tillverkare av gaspannor att inkludera SaltX teknologi.

Projektet inleds direkt och löper i 24 månader.

SaltX tar fram ett egenutvecklat material för gasvärmepumpar, HeatBoost. Enligt företaget har materialet använts för en gasvärmepump vilket ska innebära en potential att öka energieffektiviteten med upp till 40 procent jämfört med dagens konventionella gaspannor.

Det betyder att ett typiskt europeiskt hushåll kan spara upp till runt 5 000 kronor per år i uppvärmningskostnader. En gasvärmepump med teknologin kan prissättas på en nivå så att extrakostnaden återbetalas inom två år, uppger SaltX Technology.

– Med de nya strängare EU-kraven för märkning av värme- och kylprodukter som träder i kraft 2019, kommer vi att vara väl positionerade för att i stor skala sälja vår teknik för gasvärmepumpar, som till en rimlig extrakostnad väsentligt förbättrar energieffektiviteten hos dagens gaspannor, säger företagets vd Karl Bohman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064