23948sdkhjf

”Tänk nytt och gränslöst”

Om du inte följer det vedertagna utan tänker i nya banor så öppnas dörrar till det gränslöst kreativa.
TEXT OCH FOTO MONICA ALMGREN

Det sa VD och koncernchef Ola Rollen när han invigde Hexagons event ”HxGN Live” i Las Vegas med 3 000 deltagare från hela världen i juni. Och budskapet var att tänka gränslöst.
- Vi ska prata om det gränslösa. Vi kan ta Lord Nelson som ett exempel. Det är sagt att Lord Nelson överrumplade den fransk-spanska flottan genom att använda en oväntad strategi.
- Om du inte följer reglerna och gör det oväntade så kan det alltså innebära början på slutet av Napoleons era. Man måste tänka gränslöst. Det finns många som satt fel gränser. Vad sägs om det här?
Thomas J Watson, dåvarande VD för IBM sa 1943 ”Jag tror att det finns en världsmarknad för fem datorer”.
- Apple är redan dött sa Nathan Myrvold, tidigare Microsoftchef 1997.
Den stora utmaningen idag?
Vi måste kunna analysera viktig data.

Data ska resultera i smartare produktion

Ola Rollen noterade att vi för närvarande producerar 2,5 kvintiljoner byte data per dag, tio gånger så mycket som vi producerade 2015.
Detta ger upphov till en spännande fråga: Om vi ​​producerar tio gånger så mycket data som för två år sedan, är inte våra beslut tio gånger bättre?
- Svaret verkar vara att vi saknar verktyg för att dra nytta av all denna information. Rollen noterade att det finns mer än 35 000 mätbara egenskaper i en konventionell förbränningsmotor, men majoriteten av data rörande dessa egenskaper utnyttjas inte till sin fulla potential.
Nu förs en massa data från produktionen till molnet. Den datan måste föras tillbaka till produktionen så att de kan dra nytta av den erfarenhet datan ger. Resultatet ska bli en smartare produktion.
Rollen påminde om att den snabbaste datorn är 20 gånger långsammare än den mänskliga hjärnan.
Rollen visade ett filminslag där en treåring slår den smartaste datorn. När datorn respektive barnet visas en bild på ett flygplan och ska svara vad de ser, svarar datorn flygplan medan barnet svarar flygplanet som mamma flög med.

Hur lära datorer att lära?

Människan är överlägsen datorerna när det gäller tid, perception och problemlösning. Hur lär vi datorer att lära?
Rollens svar på denna fråga är en ambitiös lösning: förstärkning av mänsklig perceptuell och kognitiv förmåga, att övervinna våra medfödda begränsningar. Idén om vad han kallade "The Digital Nervous System" är fascinerande.
Norbert Hanke, VD för Hexagon Manufacturing, kompletterade lärande tillverkning med smarta fabriker.
Enligt Hanke kan smarta fabriker ge fyra miljarder svenska kronor i mervärde till den globala ekonomin. Frågan är: Hur implementerar vi dem? Svaren blev att diskutera flera konkreta exempel på den teknik som möjliggör smarta fabriker och med dem den fjärde industrirevolutionen.
- Artificiell Intelligens och maskininlärning kommer att ta mängder av data och filtrera ut vad som är användbart, sade Hanke.
I det här sammanhanget kommer Hexagons uppköp av MSC Software in, med Hexagon som utnyttjar MSC:s simuleringskunskap för att förbättra avancerad produktionsteknik, till exempel additiv tillverkning.
Hanke citerade också värdet av den virtuella verkligheten i tillverkningen.

Effektivare och självförbättrande

Men av alla Hankes kreativa idéer var det realtids feedback som verkade var den största förverkligaren av smarta fabriker. Genom att mata data från CAD-filer, maskinverktyg, CMM och annan inspektionsutrustning till programvara för statistisk processkontroll (SPC), kan hela tillverkningsprocessen - från kostnad till slutkontroll - bli effektivare och självförbättrande.
- En smart fabrik drivs av data och drivs av lärande, sade Hanke.
Efter att ha pekat på flera exempel hur smarta fabriker kommer att förändras från tillverkning, från fordonsindustrin till avancerade material och realtids återkopplingsslingor för robotautomatisering, meddelade Hanke att Hexagon bygger en ny fabrik i Kina.


Satsar 860 miljoner på smart fabrik

Hexagon har investerat cirka 860 miljoner svenska kronor för att bygga den nya produktionssajten i Hongdao, beläget i östra Kina.

Beslutet offentliggjordes i juni och den nya sajten kommer att tillverka metrologisystem för Hexagons MI-division, genom att använda företagets smarta tillverkningsteknologier för att producera och kalibrera systemen. Den kommer också att innehålla mjukvaruutveckling och kundsupportgrupper som täcker den bredare Hexagonportföljen, samt kontor och mötesrum, rekreationsområden för anställda och ett Hexagon-lösningscenter.
Konstruktionen kommer att hanteras av Hexagons egenföretagskonstruktion, HxGN Smart Build, och planeras till början av året med färdigställd inriktning för 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078