23948sdkhjf

75 miljoner kronor till automationsskola

Industriforskarskolan med tunga intressenter ska sätta fokus på robotik.
KK-stiftelsen stöttar satsningen Automation Region Research Academy (Array) som är en industriforskarskola och samverkansplattform för ingenjörsforskningen vid Mälardalens högskola (MDH).

Det handlar om en satsning på totalt 75 miljoner kronor, där KK-stiftelsen beviljar MDH 32 miljoner kronor för industriforskarskolan Array, som etableras tillsammans med ABB, Volvo CE, Skanska, Sandvik och First Control Systems.

MDH och företagen investerar 14 respektive 29 miljoner kronor.

– I nära samarbete med några av de främsta företagen inom automation banar vi väg för en industriforskarskola. Satsningen kommer att ge betydelsefull kompetens till högskolan och till industrin och det är oerhört spännande att vi här kommer utveckla framtidens nya teknologier inom automation och robotik, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH, enligt ett pressmeddelande.

Industriforskarskolan ska i nära samarbete med världens främsta företag inom automation bidra till ökad kompetens och utveckling inom vetenskapliga områden som är av strategisk relevans för svensk industri.

Forskarskolan med start nästa år ska generera strategiskt mycket viktiga rekryteringar för såväl akademi som industripartners, är tanken.

Initialt kommer Array rekrytera femton doktorander och därefter ytterligare fem om cirka två år.

Satsningen omfattar även ett större utbud på forskarutbildningskurser med handledning från både akademi och industri.

De fem forskningsspåren, inbyggda system, regler och optimering, säkerhet, test och verifiering och automationstillämpningar, är noga valda för att matcha industrins önskemål, strategiska prioriteringar och utmaningar, uppger Mälardalens högskola.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.743