23948sdkhjf

Edd China utforskar vibrationsdämpande teknik

I den nya filmen från Sandvik Coromant förklaras principen bakom TMD – Tuned Mass Damping.
Vad har skyskrapan Taipei 101 i Taiwan gemensamt med ett verktyg som ryms i din hand?

Svaret är att de båda kräver TMD – en teknik som kan användas för att kontrollera oönskade vibrationer i olika applikationer, allt från stora konstruktioner till små verktyg för industriell produktion.

Vetenskapen bakom den här typen av dämpning visas på ett underhållande och tillgängligt sätt i en ny film från Sandvik Coromant. I filmen ser vi ingenjören och uppfinnaren Edd China som förklarar grunderna för vibrationer och hur de uppstår, följt av principen med den speciella dämpningstekniken (TMD).

Presentatören besöker Sandvik Coromant i den norska staden Trondheim, där man är världsledande inom forskning på vibrationsdämpande teknik för bearbetning. I en serie intervjuer med experter från företaget lär sig Edd hur TMD används på moderna skärverktyg.

Filmen visar också hur konceptet med TMD kan skalas upp rejält, då presentatören får se tillverkningen av en förenklad modell av tornet Taipei 101 för att illustrera hur TMD fungerar i praktiken.

– Det spelar ingen roll om tornet är 500 meter högt eller om det är ett litet verktyg. De lyder båda under samma fysikaliska lagar och båda dämpar vibrationer med samma metod, sammanfattar Edd China.

Klicka här för att se filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=VCxm3vTWgvU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081