23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Kurs

Arbetsplatsens kemikaliehantering, 1 dag

Totalt SEK 8 500 exkl. moms
Period(er)
den 2 oktober 2024 den 2 oktober 2024
den 22 oktober 2024 den 22 oktober 2024
den 12 november 2024 den 12 november 2024
den 3 december 2024 den 3 december 2024

Kursen ger dig insikt i vilken lagstiftning ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt som gäller för företagets hantering av kemikalier.

För att underlätta vårt dagliga liv använder vi en allt större mängd kemikalier, i dag använder vi 60 gånger mer kemikalier än vad vi gjorde på 1950-talet. En del av dem har inte bara positiva effekter utan kan ge negativa konsekvenser på vår hälsa och miljön om de används oförsiktigt och hamnar på fel ställe.

Det ställs därmed stora krav på verksamheter att ha en säker hantering av kemikalier vid såväl inköp, användning, förvaring samt avfallshantering.

Kursen ger dig
Kursen ger dig insikt i vilken lagstiftning ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt som gäller för företagets hantering av kemikalier. Med denna bakgrund får du praktisk vägledning för hur du på arbetsplatsen kan hantera kemikalier på ett miljö- och hälsomässigt riktigt sätt, genom rätt rutiner för inköp, användning, förvaring och avfallshantering. Du får även kunskaper om vad märkningen på kemiska produkter är enligt CLP innebär samt förståelse för hur ett säkerhetsblad är uppbyggt och vilken information i dem som är viktig för dig.

Målgrupp

Kursen vänder sig till alla som vill bredda sina kunskaper inom kemikaliehantering, t ex miljöansvariga, arbetsmiljöansvariga, produktionsansvariga, inköpare och skyddsombud.

Kursen är extra värdefull för dig som ansvarar för kemikaliehanteringen i verksamheter som använder kemikalier som en del i den ordinarie verksamheten för t.ex. rengöring/avfettning, smörjning, limning, ytbehandling i t.ex. verkstadsindustri, lokalvård, monterings-, bygg-, och livsmedelsindustri.

Det finns en även påbyggnadsdag för dig som vill få en större förståelse för hälsoeffekterna, kompetens att göra riskbedömningar och välja personlig skyddsutrustning - Kemiska hälsorisker med riskbedömning.

Ur kursens innehåll

  • Bakgrund till kemikalieproblematiken
  • Bestämmelser om kemikalier
  • Säkerhetsdatablad och märkning
  • Kemikalieförteckning
  • Utbyte/substitution av kemikalier
  • Inköp, användning, förvaring och avfallshantering av kemikalier
  • Grunderna i riskbedömning

Anmälan och mer information

Kurstillfällen

  • 2024-10-02 Distans
  • 2024-10-22 Malmö
  • 2024-11-12 Göteborg
  • 2024-12-03 Distans

Upplägg för tillfällen på distans
Kurstillfällen på distans genomförs via Microsoft Teams eller motsvarande. Information kring utbildningen, allt kursmaterial och kontaktuppgifter till kursledare hittar du på vår digitala lärplattform Ramboll Learning. Rambolls distansutbildningar, likväl som våra på-plats-utbildningar, erbjuder möjligheter till nätverkande, diskussioner och erfarenhetsutbyte.

 

Ramboll Utbildning
Vädursgatan 6
402 27 Göteborg
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5561330506

Kontaktperson

Sofia Askengren
Marketing & Communication
+46 10 6153126 sofia.askengren@ramboll.se

Utbildningsadress

Alla regioner
Sverige

Sänd till en kollega

0.031