23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Febrig efter en dag i verkstaden?

Medarbetarna på en verkstad hade konstiga förkylningssymtom som aldrig bröt ut och de mådde bättre under ledigheter. När verkstaden fick bättre kontroll på endotoxinnivån minskade besvären.

Jag var i kontakt med ett större företag i Mellansverige där flera medarbetare ofta kände sig frusna och febriga efter arbetsdagens slut. Särskilt maskinoperatörerna beskrev det som att de ofta var på väg att bli förkylda, men besvären var som bortblåsta dagen efter och uppstod inte alls under helger och semestrar. Företaget misstänkte att operatörerna hade så kallad endotoxinfeber och började mäta halterna av endotoxin i skärvätskan. Ett problem var att det inte finns några gränsvärden så de fick själva sätta en nivå, och lärde sig vartefter vilken nivå som inte gjorde operatörerna sjuka.

Vad är endotoxiner?
Endotoxiner finns i cellväggarna hos vissa bakterietyper och när bakterierna dör eller delar sig frisläpps ämnet i skärvätskan. När skärvätska sprayas mot det som bearbetas bildas små skärvätskedroppar som finfördelas i luften och sprids i hela arbetslokalen genom skärvätskedimman.

Hur vet man om det finns i luften?
Endotoxin går att mäta i både vätskan och luften och mäts i enheten EU/ml eller EU/m3. Om man andas in tillräckligt höga halter uppfattar kroppen det som en infektion som kan leda till olika former av försvarsmekanismer. Man kan till exempel få feber, värk och luftvägsbesvär som påminner om vanlig influensa. Besvären brukar uppstå några timmar efter exponering men går oftast över under natten.

Hur undviker man endotoxiner?
Det bästa sättet är att regelbundet kontrollera kvaliteten på skärvätskan, helst en gång i veckan, och säkerställa att bakterierna hålls på en stabil låg nivå (<103 CFU/ml). Undvik att bakterienivåerna åker berg och dalbana. Om höga bakterienivåer hanteras genom att tillsätta biocider bör samtliga i personalen informeras, eftersom man riskerar mycket höga endotoxinhalter när många bakterier dör vid samma tillfälle.

Finns det en rekommenderad maxnivå?
Väldigt få av de företag vi träffar känner till problematiken kring endotoxiner och ännu färre kontrollerar regelbundet nivåerna. Det kan alltså vara svårt att koppla symtomen till endotoxin på arbetsplatsen. För några år sedan kom Nederländska myndigheter, The Dutch Expert Committee on Occupational Safety (DECOS) med en rekommendation att inte överskrida 90 EU/m3 i genomsnitt under en 8 timmars arbetsdag. Beslutet fattades efter att en grupp frivilliga fått exponera sig för olika endotoxinnivåer.

Vi har tagit fram en checklista där du tydligt kan se vad som fungerar bra på din arbetsplats – och var det finns brister som måste åtgärdas. Hämta den här! 

Fotnot: Personerna på bilden har ingenting med blogginlägget att göra.
 

 

Wallenius Water Innovation AB
Junohällsvägen 1 (Stora Essingen)
112 64 STOCKHOLM
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE559127703201

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047