23948sdkhjf

Stor satsning i stora format

| Medlemsnyhet | Företag TRUMPF maskin ab

Dala Plåtteknik – legotillverkaren i Borlänge tar ett stort kliv med lång kantpressning och stor laserskäryta med fiber.

Mitt i Bergslagen där stål och plåtförädling varit ledande i årtionden om inte århundraden huserar Dala Plåtteknik. Här utförs legotillverkning i laserskärning, bockning och svetsning. VD och Marknadsansvarig, Ted Anderses, har varit i företaget sedan 2014, när Bengt Fredriksson behövde stöttning i verksamheten, efter att ha vart ensam ägare och VD i över 30 år. Bengt Fredriksson är fortfarande aktiv i bolaget som Styrelseordförande. Han startade bolaget i början på 80 talet som en underhållsverksamhet, främst för att det här i stan fanns både pappersbruk och stålverk. Men behovet inom industrin ledde till fler maskininvesteringar och ökad produktion in house. Det stora genombrottet kom när man började tillverka kantskydd av plåt till Coils. Det blev ett oändligt antal kantskydd, berättar Ted, och Bengt investerade även i plastmaskiner för att tillverka kantskydd i plast, men även andra plastdetaljer.

 

Först i distriktet med laserskärning

- ”Tyvärr får man ju aldrig bli profet i sin egen hemstad” säger Ted och syftar på att fler kantskydds tillverkare dök upp och man behövde hitta ett nytt spår. Intresset för laserskärmaskiner fanns hos Bengt och han blev den första i distriktet att investera i en. Relativt snabbt konstaterade man att de med behov av laserskurna detaljer även oftast hade behov av förädling som formning och svetsning, vilket ledde till ytterligare investeringar i kantpress, pulverlack och svets. Verksamheten flyttade in i nya, större och bättre anpassade lokaler 2016. Idag är man ett trettiotal anställda och en 100% legotillverkare med stor och varierande kundbas. Tidigare arbetade man med ett färre antal större kunder som tyvärr blev för sårbart.  - Men ”man lär sig inte mycket när det går bra, man lär sig när det dåligt” säger Ted efter ett tuffare år 2016. Kundstocken idag är bred och finns inom många branscher som skog och lantbruk, maskintillverkning, fordon och annan verkstad.  - Ibland får vi även in något större byggobjekt – ex fasadplåtar. Dala Plåtteknik hanterar idag runt 1500 -2000 ton plåt per år, största volymen i svart material.

 

Nästa steg – ett steg i större format

Under 2017 kommer det in många nya projekt och kunder och det blir åter dags att köpa nya maskiner. Nu vill Ted och företaget bestämma en ny strategi och man frågar sig - vad ska vi ta för steg nu?  - Vi vill ju fortsätta att jobba mot ökad förädlingsgrad, som är vår styrka och det är vårt mål att öka här ännu mer, säger Ted. Vill kunden ha sina detaljer lackade eller ytbehandlade löser vi så klart det i vårt nätverk. Vi har även en del montering och har en hel del intressant på gång här framöver fortsätter Ted. Han har sedan tidigare arbetat mycket med större skär- och kantpressyta och det blir steget man nu ska ta.  - Kan man erbjuda lösningar för både större och mindre format blir man konkurrenskraftigare.

Med den nya strategin blev första steget en investering i en ny laserskärmaskin med en stor skäryta. Resultatet är ytterligare en 2D laser från TRUMPF men med fiberteknik och en skäryta 6 x 2,5 m. Nästa investering är en stor kantpress som skall installeras efter semestern och det är en på  7,2 m och 1000 ton som levereras av Ursviken. Med detta är man nu redo att kunna ta sig an många nya större projekt i framtiden.

 

TruLaser 3060 fiber – fem gånger snabbare

TRUMPF kan man sedan innan och det är positivt att vara familjär med program och styrning men här blev det ändå mycket nytt för operatörerna kontra den gamla maskinen.  - Samarbetet med TRUMPF har varit bra. Det har tagit lite tid att komma in i den nya maskinen så klart men nu är vi trygga i det här. Laserskärmaskinen heter TruLaser 3060 fiber. Ted som varit i plåtbranschen en längre tid har varit i kontakt med TRUMPF till och från och som nämnt var detta inte första TRUMPF maskinen för Dala Plåtteknik.  - Den äldre TRUMPF 2D lasern har verkligen fungerat klockrent, säger Ted. TruLaser 3060 fiber är en riktigt snabb maskin för skärning och imponerar med sin höga flexibilitet och kostnadseffektivitet i alla plåttjocklekar. Den är dessutom utrustad med funktionen HighSpeed Eco - en skärteknologi med patenterat skärmunstycke för kvävgasskärning som en innebär minskad gasförbrukning med upp till 70% och dubbel skärhastighet. Och kapacitet tjänas verkligen in. Största effekten ser man i rostfritt och aluminium jämfört med Co2 laser. Ted berättar om en kund i stort behov av en stor mängd detaljer snabbt. Man körde då dessa, samma material och tjocklek, i flera maskiner för att hinna med. På just dessa detaljer visade sig den nya lasern vara 5 gånger snabbare.  Det är helt fascinerande, menar Ted.  ”Jag kan nästan inte förstå hur vi har kunnat levt utan fiber”

 

 Framtidsplaner utan kris

Dala Plåtteknik är starkt varumärke –jättemånga känner till namnet troligtvis mest tack vare att man ställt ut på Elmia Subcontractor under många år och att man tidigare haft reklam på Leksands IF ishockeyhjälmar. Framtida planerade investeringar i linje med nya strategin är ytterligare en stor laserskärmaskin, en utbyggnad av befintliga lokaler under slutet av året och att fortsätta arbetet med att optimera flöden av råmaterial med syfte att minska kapitalbindning i lager.

Kris är inget som Ted är särskilt oroad över.  - Det här är ju inget nytt, det går upp och ner ibland kortare eller längre perioder. Vår kundbas är bred och de finns i många olika branscher så vi har ett bra utgångsläge. ”Vi har inte tänkt ha nån kris”

Så nu går Ted, Bengt och resten av företaget in på sin nya väg. Det här året ser riktigt spännande ut. Att lära känna Dala Plåtteknik lite mer kan resultera i en lönsam affär.

 

Medlemsnyhet

Företag
TRUMPF maskin ab

Box 606 (besöksadress Aleforsvägen 5 44139 Alingsås)
441 17 Alingsås
Sverige
TRUMPF maskin ab

Sänd till en kollega

0.067