23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Jönköping Universitet på topp i Australien

| Medlemsnyhet | Företag norelem AB

Jönköping University Solar Team startade i Bridgestone World Solar Challenge i Australien 13 oktober, en tävling för solbilar. Efter en vecka på vägarna kom de i mål på plats 10, en imponerande prestation och bästa svenska laget.

Med en effekt runt 700W och med fart på runt 80km/h korsade Jönköping Universitet och JU Solar Teams solbil Australien. Bridgestone World Solar Challenge är världens största race för soldrivna bilar. Första tävlingarna ägde rum 1987 och solbilar från hela världen tävlar om att snabbast köra den 3022km långa sträckan från Darwin i norr till Adelaide i söder.

JU Solar Team är väldigt nöjda med placeringen och att bara klara utmaningen med tanke på de tuffa förhållanden som var under årets race. Då bara 11 av de 29 som startade lyckades komma i mål, där två av storfavoriterna behövde avbryta då en blåste av vägen och den andra började batteriet brinna på. JU var det enda laget av fyra från Sverige som lyckades ta sig i mål.

Solbilen, döpt Axelent, startade 13:e oktober runt 08:45 och kom imål 18:e oktober 15:00. Detta gjorde att  laget körde hela racet på 46 timmar och 44 minuter.

För att klara detta hade solbilen en genomsnittlig hastighet på 64,6 km/h, vanligtvis runt 80 km/h vilket blev lägre på grund av tekniska problem och hastighetsbegränsningar på vägarna.

Under tävlingen gjorde laget ett längre stopp på runt 2 timmar men inte för att bilen var sönder utan för att ladda bilen och få så mycket sol som möjligt.

Två kvällar blev det tidigarelagt stopp, innan 17:00 vilket är så länge man fick köra på kvällen. Detta för problem med solcellerna vilka behövde lagas, teamet jobbade hela natten för att fixa bilen så den var redo att köra vid 08:00 dagen efter vilket är tiden man får börja köra igen.

norelem sponsrar med delar som exempelvis bult, mutter, universalknutar och andra standarddelar. Detta är inte första året som norelem är med och stödjer JU och deras solbilsprojekt, norelem har även sponsrat den förra bilen Solveig.

Grattis JU Solar Team till ett topp resultat och mycket väl genomförd tävling.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
norelem AB

Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sverige
norelem AB

Sänd till en kollega

0.078