23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Södergrens Metallindustri AB– går starkt framåt

| Medlemsnyhet | Företag TRUMPF maskin ab

Södergrens är legoleverantör i plåt med uppdaterad maskinpark med den absolut senaste tekniken inom plåtbearbetning med bl a en 4 kW fiberlaser och helautomatiserad stans från TRUMPF.

Södergrens Metallindustri Eskilstuna är legoleverantör inom plåt och metall som stansar, laserskär, bockar, svetsar och monterar. Företaget har funnits i Eskilstuna sedan 1952 som ett familjeföretag.  2015 säljs företaget på grund av generationsskifte och ingår nu i AdVaTe Group. VD Fredrik Andreassen och Platschef Pontus Magnusson har sedan dess genomfört en målinriktad expansion och företaget befinner sig på frammarsch. Fyra maskiner har bytts ut på ett par år och 2017 flyttade man in i nya, anpassade lokaler.   

 -  Vi landar väl lite nu med allt, säger Fredrik, då vi gjort så många stora satsningar. Men vi kommer att fortsätta växa. Vi har en helt annan kapacitet nu och har på några år ungefär dubblat vår omsättning, men vi ska öka mer och anställa fler. Vi har tagit i nu med stora lokaler för att kunna växa. Konjunkturen går mot ett utplanade skede men företaget har snarare haft en uppgång under våren och anställt nya verkstadsoperatörer.

Vår styrka är att vi kan tillgodose en bred och växande kundbas som en komplett leverantör, säger Pontus.

Komplett leverantör för alla moment

Med gedigen verkstadskunskap och lång erfarenhet i bolaget, hanterar man plåt upp till 20 mm i tjocklek, i de flesta material såsom; rostfritt, mässing, aluminium och stål. Förutom stans och laserskärning bockas och monteras det. Maskinparken består även av manuella svetsar och excenterpressar.  

- Målet är vara en partner tidigt i processen då man mer än gärna vill hjälpa till med allt från idé till produkt, från enstaka prototyper till kostnadseffektiv serieproduktion. Vår nisch är att vi gör allt från 1 till 1000 (eller ett par tusen) säger Fredrik. Vi har valt att ligga i låg - mellanvolym segmentet och här kar vi tillhandahålla rätt kvalitet i rätt tid med önskvärd teknisk support.

Vi vinner och vill vinna våra kunder på att vi hjälper dem hela vägen med tekniska produktionslösningar så att det blir rätt produkt tillverkad på rätt sätt.  - Det är en stor vinning för alla att lägga mycket energi här, säger Pontus, att tillsammans förverkliga en idé på bästa sätt. Ursprungsidén kan förändras under resan så att slutresultatet ska bli en mer tillverkningsvänlig och eller bättre slutprodukt.

Kärnvärdena är flexibilitet, snabbhet och lyhördhet. En skräddarsydd lösning som dessutom är snabb är a och o. Från idé till färdig produkt under två veckor är en optimal affär.

-  Att förekomma med en snabb prototyp har gett oss flera affärer, berättar Pontus.

 Helautomatiserad stansning och fiberlaser

Den senaste investeringen är en TRUMPF stansmaskin – TruPunch 3000 som beställdes 2016. Den beställdes faktiskt före vi hade en ny fastighet, berättar Fredrik, så maskininvesteringen blev ju ett kraftfullt incitament att starta upp bygget. Maskinen är helautomatiserad för in och utlastning med TRUMPFs automationslösning Sheet Master.

TruLaser 3030 fiber köptes in 2016 tillsammans med LiftMtaster Compact - kanske den snabbaste och mest kompakta lösningen från TRUMPF då den kräver liten yta, lastar in och ut samtidigt med en mycket hög processhastighet.

  -Vi har mycket kapacitet på stans och laser och det passar oss väldigt bra. Vi kan det och vet hur vi får ut mycket timmar, säger Fredrik. Fiberlasern var en helt rätt offensiv investering för oss. Det går snabbare och har öppnat upp för att kunna ta in tjockare plåt och på så vis genererat nya kunder. Vi är mycket nöjda med den här maskinen, säger Fredrik.

Förutom hårdvaran är all mjukvara nu också uppdaterad till det senaste - TRUMPF´s TruTops Boost och all personal är utbildad. En kantpress köptes också från TRUMPF 2016 - TruBend 3066 och sedan tidigare har man en TruBend 5130 och en TruBend 7036.

Optimerad lokal

Den nya lokalen på 2150 kvadratmeter är helt anpassat efter produktionsflödet och förberedd för framtiden. Vi har tagit i för att vi vill växa långsiktigt, säger Fredrik och satsat på kvalitet och flöde där vi tagit med framtida installationer i beräkning.

Vi har gjutit ett perfekt golv på alla tänkbara sätt, byggt välisolerat och valt en genomtänkt design för ljusinsläpp och temperatur. Lastning in och ut möjliggörs för stora bilar helt under tak. Det sparar på material, truckar samt funkar som en luftsluss mellan oss och systerbolaget X-ponent som ligger i anslutande lokal.

Bred kundkrets och framgångsrikt systerbolag

X-ponent Inredning AB ingår i AdVaTe Group och utgör ca 30% av omsättningen. X-ponent utvecklar och tillverkar verkstadsinredning till industrier samt verkstäder.

Det är moderna och flexibla verktygslösningar, från verktygstavlor, verktygsskåp, bänkar och hurtsar till stora panellösningar/väggmoduler. De sistnämnda med en smart och lättillgänglig konstruktion som kan skräddarsys. Södergrens gör allt i plåt till X-ponent som sedan monterar det och i med att man delar lokal med sin primära leverantör blir kedjan kortare från enstaka delar till färdig produkt.

 - Det är en styrka med är ett framgångsrikt systerbolag och primärkund men framförallt är vår styrka att man har en så bred kundkrets i övrigt, säger Pontus.

Vi tillverkar en mängd olika produkter idag - allt från exempelvis designföremål, låsdetaljer, delar till kylanläggningar, bandningsvagnar, stora balansarmar upp till 3m som används vid svetsutsug -  till armstöd för operationsbord med extremkrav på finish.

 Med styrda processer på en helt ny nivå

Med ny maskinpark, satsning på utbildning, nya lokaler med optimerat flöde och ändrade kravbilder har företaget tagit sig till en helt ny nivå. Södergrens Metallindustri har gått från att vara en äldre traditionell verkstad till en modern verksamhet med styrda processer.

Vi planerar kapacitet för varje avdelning och har hög detaljerad kontroll på produktivitet, ledtider, leveransprecision och andra nyckeltal, berättar Pontus. Satsning på utbildning och tydlig struktur i hela företaget ger resultat då alla är delaktiga och lyfter gemensamma förbättringspunkter. Allt följs upp systematiskt dagligen på en stor tv skärm.

Vi utnyttjar idag vårt affärssystem mer optimalt hela tiden och har ordning och reda i allt.  Men det här i botten är vi på sikt redo för nästa steg mot hel digitalisering.  

 

Medlemsnyhet

Företag
TRUMPF maskin ab

Box 606 (besöksadress Aleforsvägen 5 44139 Alingsås)
441 17 Alingsås
Sverige
TRUMPF maskin ab

Sänd till en kollega

0.094