23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Säkra maskinkomponenterna – bäst att vara på den säkra sidan

| Medlemsnyhet | Företag norelem AB

Att säkerställa att tekniker arbetar med säkra och pålitliga komponenter är avgörande för maskinens effektivitet och personalens säkerhet.

Inställningsbultar eller spärrbultar är vanliga komponenter inom konstruktion, tillverkning och maskinbyggnad för att säkra rörliga komponenter i trånga utrymmen, men det är viktigt att välja rätt bult för rätt tillämpning. Marcus Schneck, VD på norelem, redogör för de överväganden som bör göras när man väljer en inställningsbult och de fördelar de besitter.

Fördelarna

Under de senaste fem åren har det rapporterats 7 200 stora olyckor inom tillverkningsindustrin, med 33 000 anställda som har drabbats av skador vid arbete med maskiner.

Vid tillverkning är manuell hantering av maskiner en daglig nödvändighet. I hopp om att göra saker snabbare och mer effektivt förbises dock ibland säkerheten vilket leder till olyckor och skador.

Genvägar kan göra saker snabbare men de utgör också större risker, vilket bara blir kostsamt i det långa loppet. Detta kan vara så litet som att inte montera en komponent ordentligt eller placera sig korrekt vid maskinen eller till och med att välja fel komponent för tillämpningen.

Säkerhet vid komponenthantering är ett stort problem i tillverkningsindustrin så därför skapades inställningsbultar för att förbättra rörliga delars robusthet, och därigenom förhindra att komponenter glider ur sitt läge och utgör potentiell risk.

Till exempel kan inställningsbultar - som används för att låsa eller indexera maskinelement - användas i maskinkonstruktion för att säkra svängbara eller roterande delar. De manövreras av en dragknopp eller en dragring, och en mekanism i kolven drar ut ett låsstift från ett hål i ett motstycke vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt låsa eller frigöra anslutande maskinelement.

Inställningsbultar erbjuder hastighet och effektivitet i maskiner som säkerställer säkerhet och pålitlighet medan komponenter är i drift. Därför kan användning av sådana spärrbultar spara underhålls- och reparationskostnader i långa loppet.

Att välja rätt inställningsbult är avgörande för att undvika skador och olyckor i tillverkningsmiljöer. Användningen av bultarna möjliggör snabb justering av rörliga maskinkomponenter, ofta med en förutbestämd stoppmekanism för att underlätta när maskindelarna är i rörelse.

Säkra det okända

Det finns ett stort urval av inställningsbultar tillgängliga på marknaden, alla med olika fördelar:

  • Inställningsbult med gängsäkring - Gänglåset gör det möjligt att skruva kolven i det exakta djupet som krävs, och ingen distansring krävs.
  • Inställningsbult med förlängda låsstift - Förlängda låsstift används när större avstånd mellan låspinne och arbetsstycke eller motstycke måste överbryggas, vilket väsentligen stänger den farliga glipan.   
  • Premiuminställningsbultar med cylindriskt låsstift och premiuminställningsbultar med koniskt låsstift - Den exakta utformningen av båda dessa bultar garanterar hög repeterbar noggrannhet vid montering av två element.

Den koniska formen på låsstiftet/låshålet gör positioneringen praktiskt taget fri från avstånd och därför mycket exakt. För inställningsbultar med hög precision rekommenderas att man använder speciella monteringsfästen för att ta upp låsstiftet. Inställningsbultar är huvudsakligen utvecklade för att lösa positioneringsproblem för rörliga komponenter, och är den perfekta lösningen för exakta tillämpningar, särskilt inom trånga utrymmen eller tunna väggar på grund av deras kompakta design.

Det är viktigt att tekniker väljer rätt inställningsbult för tillämpningen. Om inte kommer dessa komponenter, som är utformade för snabbhet och effektivitet vid positionering och låsning, istället göra det motsatta, det vill säga bromsa produktionen och orsaka tidsförlust.

Säkerheten först

Inställningsbultar utgör också en avgörande säkerhetsfunktion. Varje oplanerad rörelse av komponenter kan orsaka ett antal problem som kan leda till osäkra arbetsmiljöer för personalen samt potentiella skador på  maskiner. En säker maskin säkerställer en säker miljö och mindre kostnader som så småningom måste betalas.

Inställningsbultar ger extra säkerhet genom att säkerställa att lösa och rörliga komponenter fixeras på plats för att undvika glidningar, skrapningar eller maskinstörningar. Att säkra dessa komponenter kommer också att minska riskerna för arbetsplatsolyckor för den personal som manuellt hanterar maskinerna.

Bästa praxis är att se till att använda de mest pålitliga och säkraste produkterna på marknaden, för den specifika tillämpningen. Om man använder fel spärrbultar till exempel, kan motstyckena inte fixeras och placeras korrekt. Detta i sin tur påverkar kvalitet och säkerhet på arbetsplatsen.

För tekniker som letar efter automatisk koppling av stiftet är en inställningsbult med ett koniskt inlopp det bästa valet. Denna typ av bult utsätts för en ensidig kraft, vilket ger automatisk ingrepp på grund av att låsstiftet sätts fast ordentligt av fjäderkraften och stoppar all ytterligare rörelse av fästa komponenter.

För ökad säkerhet, för att frigöra det koniska inloppet krävs det en manuell åtgärd för att dra på svamptryckknoppen som sedan drar tillbaka stiftet.

Komfort och ergonomi är också nyckeln till säkerhet och personalens hälsa på lång sikt. När de arbetar med maskiner måste de ha tillgång till bekväma och lättanvända komponenter med friktionsfri funktion. Varje maskinoperatör har olika behov, så det är viktigt att se till att man har inställningsbultar som är användbara.

Oavsett om det är materialet i komponenten eller strukturen och funktionaliteten, så förhindrar ergonomiska lösningar arbetsskador  eftersom de minskar risken för belastning vid hantering av komponenter och maskiner.

Att inte förbereda sig är att förbereda sig för att misslyckas

Att känna till alternativen med utbudet av tillgängliga standardkomponenter är avgörande för att välja rätt produkt för tillämpningen. Det finns många inställningsbultar från norelem vilka alla är utformade för att säkra maskinkomponenter på olika sätt. Säkerhet och pålitlighet bör vara högst upp på listan när det gäller prioriteringar.

När allt kommer omkring är en frisk arbetare en lycklig arbetare. Om man använder inställningsbultar där rörliga komponenter finns får man inte bara sinnesfrid utan kommer även att uppnå högre effektivitet och produktivitet.

För mer information om norelems sortiment av inställningsbultar, besök: www.norelem.se

 


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
norelem AB

Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sverige
norelem AB

Sänd till en kollega

0.079