23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Robotar som arbetskraft | Hur effektiva är dem egentligen?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

I den rådande, globala krisen stängs många arbetsplatser ner eller tvingas till att permittera sina anställda. Hur kan robotar fungera som en nödlösning?

Kan robotar vara lösningen på våra rådande, globala problem?
Samtidigt som pandemin tar över världen så blir tusentals människor arbetslösa. Både för ont och för gott så skulle arbetskraften förmodligen kunna bestå om många jobb byttes ut med robotar. Stora som små företag skulle kunna använda sig av robotar för att öka på social distans och minska antalet anställda som måste vara på arbetsplatsen fysiskt. 

De kan även användas för att utföra roller som medarbetare inte kan göra hemifrån, eller som är farligt för en människa att utföra. Men hur fungerar denna arbetskraft egentligen och kan den användas för att effektivisera och rädda arbetsplatser?

Kollaborative robotar
En slags robot som blivit särskilt populär den senaste tiden är den så kallade Coboten, en förkortning på engelskans Collaborative Robot, eller på svenska Kollaborativ robot. Dessa robotar kom in på arbetsplatser för ungefär ett decennium sedan och har underlättat arbetskraften på ett flertal arbetsplatser. Dessa kollaborativa robotar är alltså mindre och distribueras lättare i ett stort antal industrier, och skiljer sig rätt mycket från en industrirobot.

De väger mindre och har speciellt inbyggda säkerhetsfunktioner som gör att de kan arbeta smidigt ihop med mänsklig arbetskraft. De passar framförallt in i arbetsplatser vid tunga lyft och andra riskfyllda arbetsuppgifter, och kan på så sätt fungera som en säkerhetsåtgärd så att den mänskliga arbetskraften slipper belastas allt för hårt. 

Dessa robotar är enkla att programmera, är alltid säkra att använda intill människor och kan genomföra precisionsarbete så att arbetsuppgifterna blir noggrant genomförda. 

Robotar och framtiden
Trots att vi är rädda för att robotar kanske en dag helt och hållet tar över arbetsmarknaden, så är detta väldigt långsökt. Men det hade kunnat underlätta vardagen extremt, och hade robotar funnits i större utsträckning idag hade mänskligheten förmodligen klarat sig bättre genom covid-19 pandemin. De hade kunnat fungera på sjukhusen, genom att sköta många arbetsuppgifter som i dessa rådande situationer är livsfarliga för människor. De hade kunnat stanna kvar på industrijobb och andra arbetsplatser, så att företagen slapp gå i konkurs. 

Varje katastrof är såklart annorlunda, men vi kan ta lärdom av just denna katastrof. Att öka arbetskraften under dessa tider med robotar hade inte ersatt mänsklig arbetskraft, utan endast underlättat den. Robotar kan användas till att utföra uppgifter som en människa inte kan utföra eller utföra på ett säkert sätt, eller genomföra uppgifter som underlättar den ökade arbetsbelastningen.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062