23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Växer i takt med efterfrågan

| Medlemsnyhet | Företag TRUMPF maskin ab

Plåtprecision i Huddinge är först ut i Skandinavien med den elektriska, kompakta och snabba stansmaskinen TruPunch 1000.

Tack vare nya investeringar, ökar Plåtprecision sina volymjobb rejält och fortsätter med samma snabba service och flexibilitet i enstycksjobben. Sedan februari i år är man ägare till en ny stansmaskin – en TruPunch 1000 från TRUMPF.

 

Företaget bildades för fyra år sedan då Starag Mekaniska och Restaurangmaskiner gick samman. VD för Plåtprecison, Peter Österlund, som då drev Starag i Jordbro, berättar att det var det bästa de kunde har gjort. - Tillsammans erbjuder vi våra kunder ett betydligt starkare och bredare koncept nu. Inriktningen är idag enbart tunnplåtsbearbetning och vi är en komplett tunnplåtsverkstad som erbjuder laserskärning stansning kantpressning och svetsning samt montering, emballering och transport, med bra samarbetspartners för ytbehandling och lackering.

 TRUMPF’s senaste stansmaskin TruPunch 1000 lanserades som en kostnadseffektiv inkörsport att börja med när man tar steget in i tunnplåtsbearbetning under ledorden Think Big start small. Tanken är en mycket kompakt maskin som kan fullautomatiseras på liten yta och som dessutom kan uppgraderas, genom att ansluta en 3 kW TruDisk fastkroppslaser, till en kombinerad stans- laserskärmaskin – TruMatic 1000 fiber. Stansmaskinen är givetvis även ett perfekt komplement till befintlig produktion som hos Plåtprecision. Det är första TRUMPF maskinen i företaget och den stora anledningen att valet föll på den investeringen är att man behövde mycket maskin på liten yta, säger Peter. Vi är väldigt trångbodda så det här blev en perfekt lösning för oss och ett rejält lyft. Med det automatiska in och utlastning systemet SheetMaster Compact förblir maskinen mycket utrymmesparande och ett riktigt kraftpaket på ett tajt område. - Vi är otroligt nöjda med det här köpet och den står verkligen precis perfekt placerad där den står nu, nästan som att vi fått in den med skohorn, skrattar Peter.

 Målsättningen är att man ska öka på volymjobben rejält men även kunna fortsätta med samma snabba service och flexibilitet i enstycksjobben. Därav lyfter man nu över volymjobben till den nya stansmaskinen och frilägger tid i den äldre modellen man har från Pullmax till de många jobb man får in som ska ske över en dag. Över 100 unika program körs in i stansmaskinerna varje vecka vilket då handlar om många enstycksbitar - Det är för oss ett väldigt vanligt fenomen, berättar Peter, att en kund vill ha det levererat redan nästa dag och då ska vi klara det med att t ex programmera grada stansa bocka och nita. Volymproduktionen i TRUMPF maskinen kommer på sikt också få en rejäl skjuts när vi startar i gång med obemannade nattskift i den.

 Framgångskonceptet i företaget är just denna snabbhet och flexibilitet. Det är ett otroligt flöde av leveranser med en väldigt stor spridning av olika kunder och det som genomsyrar är policyn att alla kunder liten som stor ska ha precis samma service och kvalitet. Och hos Plåtprecision har man verkligen lyckats göra detta till sin styrka – att alla är lika välkomna både med färdiga kompletta ritningar eller skisser på en pappkartong. Det är hela grejen med att välja Plåtprecision och märks bland samtliga anställda.

  – Ofta är vi med tidigt i konstruktionsprocessen med kunden och tar fram prototyper tillsammans med dem. Just nu har vi till exempel varit med och tagit en maskin som ska ta hand om frigolit för återvinning på ett helt nytt sätt framöver. Storleksmässigt på produkterna är det lika stor spridning som på storleken på kunderna – från små dentaldetaljer till stora hisskorgar. När det gäller hissar har Peters kollega varit med och ritat det första stora hisskorgen. - Vi konstruerar och tillverkar hela korgar samt den mesta inredningen som exempelvis handleder och socklar. Hissbranchen har länge varit vår största, men nu har vi breddat oss väldigt mycket och gör i stort sett allt, bland annat mycket inom elektronik. I den nya stansmaskinen kör vi mycket styrskåp och apparatskåp exempelvis.

Materialen man tillverkar i är av naturliga skäl i stort sett alla, men mest dominerar rostfritt, och aluzink. – Vi kör från 0,1 upp till 10 mm, även om vi klarar tjockare så prioriterar vi en smidig hantering, säger Peter. Den nya stansen klarar 6,4 mm.

 Med automatiseringen SheetMaster Compact blir maskinen optimal med flera sätt att sortera och hantera detaljer.  - Vi kan skräddarsy med alla ingående komponenter i en och samma körning. Till exempel kör vi nu tre ingående komponenter till samma artikel då vi gjort ett program så de 3 olika delarna sorteras direkt. Det finns en massa potential här och operatörerna är väldigt taggade, säger Peter. Vi ser så klart fram emot obemannade nattskift men vi får köra in oss lite mer på maskinen först. Vi ska bland annat boka in lite mer utbildning nu när vi börjat samla på oss lite frågor så att finliret sitter som det ska fullt ut. Vi måste även lära oss att ha rätt mängder material hemma – den slukar så mycket så fort att vi inte har hängt med. Dock angenäma problem, skrattar Peter.

Obemannad körning kommer att framöver ta allt till en helt annan nivå. Att få ut mer stanstimmar på mindre mantimmar är en stor konkurrensfördel och det lyfter dessutom bara kapaciteten då vi på sikt kommer behöva anställa fler som tar hand om det som kommer ur stansmaskinen. – Vi är 10 fast anställda idag och 3 utbildade operatörer på stansen, berättar Peter.

 Hög tekniknivå och bra programmering dominerar i företaget men som Peter säger – allt bottnar i vilket järngäng vi är. Nu har vi de sista åren investerat 12 miljoner i maskiner och lägger nu vårt fokus i att säkra kompetensbredden ytterligare i företaget – ingen ska vara oumbärlig, säger Peter. Personalen är vår viktigaste resurs med sin kompetens och flexibilitet. Framtiden i övrigt lär definitivt innebära en större produktionsyta.

 

 

Medlemsnyhet

Företag
TRUMPF maskin ab

Box 606 (besöksadress Aleforsvägen 5 44139 Alingsås)
441 17 Alingsås
Sverige
TRUMPF maskin ab

Sänd till en kollega

0.125