23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

AP&T och RISE i samarbete vid Sveriges första testbädd

| Medlemsnyhet | Företag AP&T

I Piteå bygger forskningsinstitutet RISE en helt ny testanläggning för hållbar komposittillverkning.

RISE:s testbädd för hållbar komposittillverkning innebär nya möjligheter att testa, utveckla och demonstrera hållbara material, tekniker och tillverkningsprocesser för framtiden. Själva hjärtat i testbädden kommer att utgöras av en servohydraulisk press från AP&T.

Testbädden, som ska invigas i april, kommer att ge forskare och företag helt nya möjligheter att testa, utveckla och demonstrera hållbara material, tekniker och tillverkningsprocesser för framtiden. Betydelsefullt inte minst för fordonsindustrin där en ökad användning av kompositer kan bidra till lättare och energieffektivare bilar med mindre klimatavtryck. 

– Forskningen kring material och produktionsmetoder som kan minska påverkan på klimat och miljö är oerhört viktig för att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart samhälle. Inom industrin finns ett stort intresse för nya helt eller delvis biobaserade kompositmaterial. I den nya anläggningen kan vi genomföra tester, inte bara i labbmiljö utan också i större skala under verklighetsnära produktionsförhållanden, vilket öppnar för en snabbare industrialisering, säger Ingrid Bergqvist, avdelningschef Polymera material och kompositer på RISE. 

Att AP&T:s servohydrauliska press är en fullt utvecklad kommersiell lösning som redan används i produktion hos flera kunder, var en anledning till att RISE valde just det alternativet. Men långt ifrån den enda.

 – För det första ger den servohydrauliska pressen en stor flexibilitet, vilket är viktigt när man ska testa många olika material och applikationer. Hållbarhetsaspekten, i synnerhet den låga energiförbrukningen, vägde också tungt i upphandlingen. Vi ställer höga hållbarhetskrav på våra leverantörer och AP&T har ett bra hållbarhetstänk i alla led. Att pressen kommer att vara förberedd för att kunna styras via en digital tvilling betyder också mycket. Det gör att utrustningen i princip kan skötas oberoende av var användaren fysiskt befinner sig, berättar Ingrid Bergqvist. 

För AP&T:s del har ordern från RISE blivit ännu ett kvitto på att den teknik företaget utvecklat är en lösning med framtiden för sig. 

– De egenskaper som vår servohydrauliska press har jämfört med konventionell teknik kommer verkligen till sin rätt här. Möjligheterna att variera, styra och kontrollera hela formningsprocessen med mycket hög precision – även på distans – är precis vad både forskarna och industrin efterfrågar. Den låga energiförbrukningen och andra miljöfördelar blir också ett allt viktigare argument i takt med att hållbarhetsfrågorna vinner mark, berättar Mikael Karlsson, Manager Development Press Products på AP&T. 

Själva samarbetet, där i princip hela testanläggningen byggts upp virtuellt, har varit givande för både parter. 

– Det är hela tiden ett utbyte av kunskaper som tar oss framåt. Inte minst har vi lärt oss mycket om kompositmaterial, vilket kan bana väg för helt nya kundsamarbeten i framtiden. Och när pressen väl är på plats kommer vi att ha tillgång till den för fortsatt utveckling och demonstrationer. Vi är nu i en fas där alla funktioner finslipas och verifieras inför slutgodkännandet i december och i mars är det dags för installation. Det ser vi verkligen ser fram emot, säger dr Christian Koroschetz, CTO på AP&T. 

Fakta AP&T servohydraulisk press

Teknik och funktion: Servomotorer istället för reglerventiler; closed-loop styrsystem; återvinning av bromsenergi vid retardation, kinetisk energilagring; aktiv parallellhållning; synkronisering med automationsutrustning. 

Fördelar: Robust process, hög noggrannhet och repeterbarhet; parallell rörelse av verktygets överdel även vid snedbelastning; snabb acceleration och retardation – korta cykeltider och hög produktionskapacitet; 40 – 70% lägre energiförbrukning per tillverkad produkt.

Medlemsnyhet

Företag
AP&T

Box 32
Rönnåsgatan 3A
523 21 Ulricehamn
Sverige
AP&T

Sänd till en kollega

0.078