23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Luftrenaren sasoo fångar in viruspartiklarna i rummet

| Medlemsnyhet | Företag Solectro AB

Visste du att andningsluften som är förorenad med viruspartiklar stannar på exakt samma höjd under en viss tid?

Luftrenaren sasoo renar rumsluft som är förorenad med viruspartiklar
Aerosoler är små suspenderade partiklar som rör sig i luften under lång tid och de sjunker mycket långsamt till marken. Andningsluft som är förorenad med viruspartiklar förblir därmed kvar på exakt samma höjd under en viss tid som gör att vi andas in luft från andra människor i samma rum. Luftrenaren sasoo drar in rumsluft i ansiktshöjd precis där aerosoler släpps ut eller absorberas.

För att kunna suga in luften i ansiktshöjd har man konstruerat luftrenaren sasoo så luften sugs in ovanifrån och på så sätt säkerställer man att skadliga aerosoler avlägsnas både snabbt och effektivt.

Denna procedur har även betydelse för rummets flödestermik eftersom på vintern litar vi till att radiatorerna värmer upp rumsluften. Vid uppvärmning stiger rumsluften uppåt och då även viruskontaminerade aerosoler. Luftrenaren sasoo effektiviserar luftflödet eftersom det inte behöver passera några fysiska hinder innan det sugs in i luftrenaren uppifrån. Vid ett luftinsug underifrån nära golvet så måste flödet först gå runt möbler och liknande.

Finns det några bevis för att luftrenaren sasoo fungerar?
Ja det finns det. Institutet för luft- och kylteknik i Dresden, Tyskland har testat sasoos prestanda intensivt. Där kontrollerades graden av separation och återhämtningstid. Den senare ger information om hur lång tid det tar för luftrenaren sasoo att minska partikelbelastningen i ett rum till en viss nivå. Mätningarna visar att luftrenaren sasoo kan minska aerosolbelastningen i rummet med 90% på 20 minuter.

För vilken rumstorlek är luftrenaren sasoo lämplig?
En viktig åtgärd kopplad till detta är det 6-faldiga luftbytet på en timme som allmänt rekommenderas av experter inom flödesteknik. Beroende på rummets takhöjd så klarar luftrenaren sasoo 6 luftbyten under en timme i ett rum upp till 100 m2.

Vilket filter sitter i luftrenaren sasso?
I luftrenaren sasoo sitter ett mycket effektivt H14-filter (högeffektivt partikelfilter för luft), detta filter har testats i enlighet med DIN 1822. Ett H14-filter kapslar in 99.995% av partiklarna som går igenom filtret. Därutöver finns det även ett aktivt kolfilter i luftrenaren som fångar in eventuell lukt i rummet.

Hur säkert är ett H14-filter?
Ett H14-filter gör vad det lovar. Som vi tidigare nämnt kapslar ett H14 -filter in 99.995% av partiklarna som går igenom filtret. Ett H14-filter går igenom flera kvalitetskontroller innan det ens installeras i själva filterramen. Ett färdigt H14-filter kontrolleras sedan individuellt med avseende på erforderlig täthet av tillverkaren före leverans.

Kan man reglera suget på sasoo?
Ja, suget kan regleras med ett vridreglage. Enhetens volym ändras beroende på luftvolymflödet; ju mindre luft som sugs in, desto tystare är sasoo. Vid normal drift håller den en ljudnivå på 52 dB (A) (samtalsnivå).

Uppstår det något drag från sasoo?
Nej, tack vare tillverkarens många års erfarenhet av luftrening av rum i omedelbar närhet av människor har de minskat lufthastigheten så pass att inget drag uppstår – inte ens i direkt närhet av aggregatet.

Måste man ha ventilation när man har en luftrenare som sasoo?
Absolut måste man ha det! Ventilation är en sak och en luftrenare en annan sak. Luftrenaren sasoo filtrerar partiklar från rumsluften, inte gaser. Ventilation är viktigt för CO2-koncentrationen i ett rum som ökar kontinuerligt även om man har en luftrenare som sasoo. CO2-koncentrationen i ett rum kan endast reduceras genom att frisk luft tillförs. Dock är det bra att veta att luftrenaren sasoo har en CO2-sensor som standard och denna anger när det är dags att tillföra frisk luft i rummet.

Var i rummet skall jag placera luftrenaren sasoo?
Luftrenaren sasoo placeras gärna mittemot en värmekälla eller i mitten av ett rum, men att lämna en generell placering blir för generellt. Vi vill gärna titta på plats eller få en bild på det specifika rummet och dess förhållande för att ge er ett mer specifikt råd om placering för bästa effekt och resultat. Vi hjälper er jättegärna med detta.

Hur är sasoo att flytta på?
Som standard står sasoo på samma ställe hela tiden, men vid flytt så separeras luftrenaren från sitt stativ och sedan kan den förflyttas. Önskar man att ha en luftrenare som enkelt går att flytta mellan olika rum så finns det en variant med hjul.

SOLECTRO AB 
www.solectro.se

Medlemsnyhet

Företag
Solectro AB

Tenngatan 6-8
234 35 Lomma
Sverige
Solectro AB

Sänd till en kollega

0.078