23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Guide: Välj rätt avfuktare

| Medlemsnyhet | Företag Condair AB

Vi står snart inför varmare väder och fler företag kan därför behöva avfukta så att luftfuktigheten inte blir för hög. För hög luftfuktighet är skadlig för människor, maskiner och byggnader.

Fuktigheten hos ditt inneklimat bestäms i hög grad av hur uteklimatet är. Vi står inför varmare tider och luftfuktigheten kommer därför att stiga utomhus. Ditt inneklimat påverkas emellertid även av processer, människor och maskiner som kan tillföra fukt och värme till luften. Många produktionsprocesser är beroende av en viss luftfuktighet för att man ska kunna undvika maskinstopp och andra driftproblem. Det kan bli en dyr historia om du inte har koll på fuktmiljön i dina produktionslokaler genom att det varken är för fuktigt eller för torrt.

Två metoder för avfuktning

Det är viktigt att du väljer rätt avfuktningsmetod för ditt behov och för att uppnå den rätta fuktigheten. Det finns två vanliga metoder för att avfukta luft: adsorptionsavfuktning och kondensationsavfuktning.

Den metod inom avfuktning som heter adsorptionsavfuktning är ett erkänt tillvägagångssätt med många fördelar. Adsorptionsavfuktning baseras på en kiselgelsrotor och skapar en effektiv och ekonomisk drift med ett minimum av underhåll till en rimlig investeringskostnad. Vid torkningsprocesser som ska genomföras vid låga temperaturer eller där man vill uppnå låga fuktigheter är det lämpligt och mest effektivt att använda sig av en adsorptionsavfuktare.

Den andra metoden för avfuktning kallas kondensationsavfuktning och den fungerar med hjälp av en kylkompressor. Den fuktiga luften får träffa en kall yta och då bildas kondens. Kondensavfuktning är mycket lämplig i varma och fuktiga förhållanden. Båda metoderna ovan kommer att tillföra värme till processen.

Välj mellan kondensavfuktare och adsorptionsavfuktare

Så vilken typ av avfuktare ska du välja? Kondensavfuktare rekommenderas när den omgivande luften är minst +20 oC och den relativa fuktigheten är hög. Fukten i luften kommer att omvandlas till vatten så det bör finnas tillgång till en golvbrunn eller eventuellt samlas kondensvattnet upp i ett kärl alt pumpas bort via en kondensvattenpump.

En adsorptionsavfuktare fungerar i alla temperaturer och den är även effektiv om du behöver låg fuktighet. Däremot är den inte lika effektiv vid höga fuktinnehåll som en kondensavfuktare. Fukten i luften kommer att omvandlas till ”våtluft” som måste föras ut ur lokalen via ett ventilationsrör eller via en frånluftkanal.

Om du är osäker på vilken du ska välja kan du läsa våra rekommendationer på vår webbplats och kontakta oss.

 

 


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Condair AB

Dåntorpsvägen 51
136 50 Jordbro
Sverige
Condair AB

Sänd till en kollega

0.063