23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kan CAD-data vara framtiden för Industry 4.0?

| Medlemsnyhet | Företag norelem AB

För att tillgodose den ökande efterfrågan på smart design och digital transformation ligger CAD i framkanten för att hjälpa konstruktörer vid nästa steg inom digital teknik.

Boris Fischer-Ribič, Country Manager för norelem Österrike, tar upp fördelarna med CAD-data och hur dessa kan förbättra och effektivisera produktdesign - vilket gör det till en säker väg för en mer effektiv process.

CAD (datorstödd design) togs ursprungligen fram för att hjälpa konstruktörer att rita linjer mer effektivt, och har nu utvecklats till att bli en hörnsten i nästan all datorgenererad design för tillverkning. CAD-data möjliggör förbättrad produktkvalitet, med lägre utvecklingskostnader samt ökad effektivitet, vilket möjliggör snabbare produktion och en kortare väg ut på marknaden.

CAD Software Market Research Report visar att den globala marknaden för CAD-programvara förväntas uppgå till ett värde av 18,7 miljarder dollar år 2030 - från 9,3 miljarder dollar 2019.

Den fjärde industriella revolutionen, även känd som Industry 4.0, är i huvudsak en digital tråd, från början till slut, från koncept till produktion. Inte ett enda företag eller tillverkare omfattar allt som Industry 4.0 är och gör. Många delar och maskiner måste anslutas till varandra för att göra Industry 4.0 effektivt och praktiskt på arbetsplatsen, och CAD-programmet är en viktig del av denna process.

Allt ligger i designen

Redan i början av designprocessen är det lämpligt att konstruktörer gör det dagliga arbetet enklare med hjälp av CAD-data. Att få en uppfattning om tillgängliga prefabricerade delar i förväg kan stödja designprocessen.

Under designprocessen möjliggör CAD-data bättre visualiseringsalternativ, ända ner till sub-enheterna i den slutliga produkten. En stor fördel med CAD-data är noggrannhet. Detta kan inte uppnås med en skiss, och utan den kan det göra designprocessen mer felbenägen, långsammare och dyrare om designen är felaktig.

Konstruktören har möjlighet att designa i 2D eller 3D redan från början och kan se den färdiga virtuella modellen från olika vinklar. Detta underlättar också integrering av programvara. 2D-CAD används ofta för att skissa idéer, medan 3D-CAD används för att virtuellt bygga produkten och justera dimensioner - ett integrerat mjukvarusystem gör det möjligt för konstruktören att växla mellan de två.

CAD-data har möjlighet att skapa ett virtuellt objekt av den färdiga designade produkten och även testa konstruktionens interna funktioner. Den visuella representationen av den färdiga produkten i en virtuell miljö ger inte bara konstruktören en mer realistisk upplevelse, den gör det också lättare att identifiera och korrigera eventuella fel i designen.

Tiden är avgörande

Ökad produktivitet har varit ett mål för tillverkning under mycket lång tid och trots tekniska framsteg, som fabriksautomation, har denna under det senaste decenniet ständigt utvecklats och anpassats.

Tack vare modern kommunikationsteknik gör digitaliseringen det möjligt att ansluta konstruktörer, maskiner och produkter till varandra. Detta gör det möjligt för konstruktören att i förväg kontrollera vilka komponenter som kan passa in i tillgängligt installationsutrymme eller hur mycket designplats som finns kvar.

Att veta vilka standardkomponenter som finns kan spara mycket tid. Denna kunskap gör det möjligt för konstruktören att använda så många standarddelar som möjligt i ritningen och kan sedan koncentrera sig helt på de få kvarvarande designdetaljerna. Detta resulterar i en enorm tidsbesparing, mervärdeskedjan optimeras och konstruktören kan fokusera på sin kärnkompetens igen.

Alla CAD-modeller är statiska. Detta eliminerar inte bara ritandet av komponenter utan också deras konfiguration och leder till målet snabbare och mer effektivt. Den visuella representationen av den färdiga produkten i en virtuell miljö ger inte bara designern en mer realistisk upplevelse, det gör det också lättare att identifiera och korrigera eventuella fel i designen. I slutändan minimeras stillestånd och effektiviteten ökar.

Alltid tillgänglig

Då CAD-data blir en allmänt tillgänglig resurs för konstruktörer, oavsett om de är online eller via en app, blir produktdesignprocessen mer strömlinjeformad och effektiv. Konstruktörer kommer att spendera mindre tid på att designa produkter eller komponenter med CAD-data tack vare det stora utbudet av kunskap, materialtillgänglighet och förslag.

Eftersom CAD-marknaden förväntas växa snabbt de närmaste tio åren kan de konstruktörerna anpassa sig med programvara och teknik när den förändras. Utbildning finns tillgänglig via olika tillverkare, ofta gratis, för att hjälpa konstruktörer att hålla sig informerad med uppdateringar.

Konstruktörer kan få ut mesta möjliga av norelem beroende på hur de närmar sig designprocessen och först använder norelems CAD-data. Oavsett om det är online, med norelem CAD-appen eller med vår referensbok, vårt verktyg och vår idégenerator: THE BIG GREEN BOOK. Den finns som en tryck-, digital- och USB-version.

norelem ACADEMY utbildningscenter stöder konstruktörer när det behövs, med mer än 60 års kompetens inom mekanik och anläggningsteknik. Som industrins insiders vet norelem hur konstruktörer arbetar och erbjuder gratis utbildningskurser, från grundläggande utbildning och professionell kunskap till en översikt av nya produkter.

norelems korta 30-minuters grundkurser kan nås online, var som helst, när som helst. Företagets databas innehåller dessutom all relevant information kring de egna produkterna, med tillämpningsexempel och bästa praxisvideor. Konstruktörer kan få CAD-data av mer än 60 000 norelem-komponenter i olika dataformat - så alla standardkomponenter är tillgänglig. Detta gör det möjligt för konstruktörer att integrera alla tekniska och geometriska data snabbt och enkelt i sina system för att förverkliga designkoncept mer effektivt och exakt.

Från de grundläggande till de mest komplexa geometrierna visar sig CAD-programvara vara mycket fördelaktigt när det gäller att skapa konstruktioner i många branscher. Men för tillverkning ökar behovet av en mer strömlinjeformad och effektiv metod som kopplar ihop de fysiska och digitala världarna.

Mer information om norelem finns på www.norelem.se

Om norelem

norelem är världsledande tillverkare och leverantör av flexibla standarddelar och komponenter för maskinteknik. Företaget levererar mer än 60,000 standardprodukter avsedda för standardmaskiner och driftselement samt automationskomponenter.

98 procent av norelems komponenter finns tillgängliga från lager, med teknisk support för alla våra produkter. Denna omfattande lagerhållning gör det möjligt för norelem att tillhandahålla snabba och pålitliga leveranstider.

Om THE BIG GREEN BOOK

THE BIG GREEN BOOK är både norelems idékatalog och referensbok. Det är den gällande guiden till standardkomponenter.

THE BIG GREEN BOOK kombinerar produktinformation, specifikationer och teknisk information i en enda källa. Den är uppbyggd med hjälp av en logisk sekvens av artikelnummer baserat på produktionsstadier och innehåller referenser för bästa praxis, råd och vägledning.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
norelem AB

Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sverige
norelem AB

Sänd till en kollega

0.047