23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Borret som blivit en legend – 20 år med A002

| Medlemsnyhet | Företag Dormer Pramet AB

När ett nytt borr introducerades vid sekelskiftet var det nog inte många som insåg vilket intryck det skulle göra på metallindustrin. Nu 20 år senare har Dormers A002 blivit ett av de mest ikoniska borrarna på marknaden.

När ett nytt borr introducerades vid sekelskiftet var det nog inte många som insåg vilket intryck det skulle göra på metallindustrin.

Nu 20 år senare har Dormers A002 blivit ett av de mest ikoniska borrarna på marknaden, med miljontals sålda världen över varje år, men än viktigare, det har hjälpt snabbstålet att vara det självklara valet för verkstäder runt hela världen.

När A002 introducerades hade det vanliga HSS-borret knappast förändrats under ett århundrade och många ansåg att det inte kunde utvecklas så mycket längre. Hårdmetallens framgångar förstärkte dessa tvivel om snabbstålets framtid.

Men produktutvecklarna hos Dormer Pramet, som då hette Dormer Tools, kände att det fanns utrymme för förbättringar av det välkända DIN338 RN-borret, ett av de mest populära vid den tiden.

Företaget hade släppt A001 några år tidigare. Det ånganlöpta HSS-borret hade korsspets och gulanlöpta styrkanter som särskilde det från andra borrar. Det hade en blank ring på skaftet där dimensionen var lätt avläst, även när borret satt inspänt i chucken.

A002 har samma geometri som sin föregångare, men innebar ändå ett tydligt steg framåt.

Det har en TiN-belagd spets som ger minskad friktion och ökar slitstyrkan betydligt jämfört med tidigare. Därigenom kan skärhastigheten ökas utan att äventyra livslängden. Den självcentrerande spetsen förbättrar positionering och hålkvalitet, samtidigt som den skär effektivare och därigenom kräver mindre axialkraft.

De här egenskaperna gör att A002 kan borra upp till 4xD djupa hål i stål, rostfritt stål, gjutjärn, plaster och de flesta andra materials, vilket gör det till en världshit genom dess flexibilitet och enkla användande. Borrets popularitet har medfört att det sålt i tiotals miljoner i mer än 50 länder.

Dormer Pramets uppfinning, som används i allt från sladdlösa borrmaskiner till femaxliga flerop:ar, har förändrat folks syn på HSS-borr och har hjälpt till att bibehålla snabbstålsverktygens popularitet på marknaden, trots den ökade konkurrensen från hårdmetallverktygen.

Olof Wixe, verkställande direktör vid Dormer Pramet i Norden, säger: “Det är rättvist att säga att A002 har spelat en betydande roll i att bibehålla snabbstålsborret som ett naturligt val för många människor."

“Det har växt till att bli ett av de mest populära produkter vi någonsin har lanserat, vilket gjort det till en legend hos våra kollegor, återförsäljare och slutkunder. 20-årsjubiléet verkar vara en ideal möjlighet att fira A002 och vad det åstadkommit."

"Genom att vidga spåren och införa korsspetsen blev A002 en produkt som ändrade förutsättningarna för borroperationer. Dess design innebar ett lättskärande borr med utmärkt spånevakuering, vilket gjorde det mångsidigt och lätt att använda. Det sparar tid och har en pålitlig funktion.

“När man pratar med kunder som strävar efter att använda billigast möjliga borr påpekar vi att det kan bli en dyrbar lösning i det långa loppet.  När de inser att ett billigare alternativ kan vara mindre produktivt och riskabelt att använda inser de att A002 är det perfekta alternativet. Har kunden väl provat A002 använder han oftast inte något annat borr igen.”

Grattis till 20-årsjubiléet, A002!

Om du vill vet mer om hur A002 kan underlätta dina användning kan du kontakta din närmaste Dormer Pramet-återförsäljare, eller gå in på www.dormerpramet.com


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Dormer Pramet AB

Linjegatan 9
302 50 Halmstad
Sverige
Dormer Pramet AB

Bilder och video

Dormer Pramets legendariska A002-borr har hjälpt snabbstålsverktyg att bibehålla sin popularitet världen runt. A002-borr kan användas i handhållna maskiner eller i CNC-maskiner. Här borrar det i härdat stål.

Sänd till en kollega

0.078