23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Fullt fokus på varje detalj

TRUMPF´s mest framgångsrika kantpressar TruBend 5000 serien med smarta funktioner, snabb och flexibel mjukvara och verktygsväxling för optimal bockningsprocess.

TRUMPFs kantpressfamilj växer

Med innovativa idéer driver TRUMPF kantpressningen framåt. TRUMPFs kantpressfamilj, som går under samlingsnamnet TruBend, har under bara de senaste tio åren vuxit sig riktigt stor och innefattar idag flera olika maskinstorlekar och hastigheter. De är var och en utrustade med en mängd olika smarta funktioner. Valet av kantpress faller på den som lämpar sig bäst utifrån den egna verksamheten, såsom storlek på detaljer som ska bockas, variationen i detaljerna, önskad kvalitet, hastighet, etc.

 

Intuitiv och effektiv allround maskin

TruBend 5000 serien består av kantpressar från 85 till 320 tons presskraft och 2 till 4 meter bocklängd. De här är TRUMPFs mest sålda och framgångsrika kantpressar världen över och har all kapacitet att leverera högsta precision för en mångfald av produkter. Att de klarar så brett produktspektra är bland det mest betydelsefulla, säger Stefan Wallén, ansvarig försäljning av verktygsmaskiner på TRUMPF, och därför kan vi verkligen säga att med en sådan här maskin klarar man allt. Det är mycket tack vare det öppna maskinkonceptet man kan hantera så många olika produktvariationer. Den stora inbyggnadshöjden, det vill säga måttet mellan över och underverktyg, samt gapdjupet är också väldigt fördelaktigt i 5000 serien, fortsätter Stefan, då man kan hantera stora plåtar respektive bocka väldigt djupa detaljer.

 

Smarta funktioner, flexibel mjukvara samt verktygsväxling för optimal bockningsprocess

Tack vare en mängd smarta maskinfunktioner, rätt kantpressverktyg och mjukvara kan man både reducera riggningstiden av kantpressen till ett minimum samt erhålla perfekt resultat från första detalj. Allt handlar om att processen ska vara enkel för operatören och samtidigt generera perfekt kvalitet, säger Stefan. TRUMPF har satsat mycket på just användarvänlighet och här ligger 5000 serien i framkant, fortsätter Stefan och därmed finns det ett antal optioner att välja på. Målsättningen är att tillhandahålla en intuitiv maskinserie där maskinerna är mer eller mindre självförklarande och därmed väldigt enkla att lära sig och manövrera.

 

Perfekt vinkel från första detalj

Då vinklar är a och o i bockningsprocessen vill man självklart kunna lita på att alla detaljer i produktserien får identiska vinklar. Därför erbjuder TRUMPF två olika system för vinkelmätning med vinkelsensorer som kallas ACB vilket står för Automatically Controlled Bending. Bockningen påverkas av en mängd faktorer såsom variationer i materialet på grund av olika plåttjocklekar, plåtens valsriktning och vilka återfjädringsegenskaper den har. Därmed är det svårt att direkt hitta den perfekta vinkeln och oftast måste flera provbockningar göras innan man kan köra i gång. Detta innebär att det går åt både mycket tid och material. ACB systemet säkerställer att man får en exakt och precis vinkel från den allra första detaljen, berättar Stefan.

TRUMPF som ensam aktör har tagit fram två typer av ACB vinkelmätsystem. Båda två erbjuds för TruBend 5000 serien och kan kombineras i en och samma maskin. Man väljer vid bockningen det system som passar bäst för applikationen. ACB Wireless är ett mekaniskt mätsystem för standardverktygen där sensorerna sitter på diskar i öververktyget och övervakar vinkeln under bockprocessen, fortsätter Stefan. Här kan man ha flera mätpunkter under en och samma bockning, dvs flera mätverktyg samtidigt vilket lämpar sig väldigt bra för längre detaljer. Det andra heter ACB Laser och är ett optiskt system som mäter vinklarna med laser. Den här varianten kan användas oberoende av vilka verktyg som sitter i maskinen. ACB Laser lämpar sig mycket bra för kortare detaljer där flera olika öververktyg sitter i maskinen för just den bockprocessen. ACB Laser kan dessutom användas på specialverktyg.

 

Enkel och snabb programmering

Tack vare en mycket sofistikerad mjukvara så tar det endast ett par knapptryckningar från en importerad 3D fil till ett färdigt bockprogram, säger Stefan. Det snabba och enkla programmering-systemet utvecklat för TRUMPF kantpressar heter TecZone Bend och är överlägset det snabbaste och enklaste på marknaden. Med detta kan man programmera både online eller offline inne på kontoret och switchar obehindrat mellan båda. Baserat på ritningsfilen genereras ett bockprogram automatiskt på bara några sekunder, visar en realistisk 3D visualisering med kollisionsövervakning, monteringsanvisningar och prioriteringsordning av verktygen mm. Det är ett enastående program som har blivit en riktig succé, säger Stefan, och allt är skapat för att reducera stilleståndstid, underlätta för operatören och öka produktiviteten i maskinen. Den bästa lösningen för varje applikation – både de enkla och de väldigt komplexa.

 

Automatiserad verktygsväxling

Att leta efter verktyg eller manuellt flytta dem hör till det förgångna. Som nämnt tidigare finns den automatiserade verktygsväxlaren ToolMaster som en option till TruBend 5000 serien. Tillsammans är kantpress och automatiserad verktygsväxlare ett riktigt framgångspaket, säger Stefan. Med planering av verktygsordningen utifrån programmeringen och sedan en automatisk verktygsväxlare blir processen oerhört smidig. ToolMastern riggar kantpressen automatiskt inför varje ny programkörning efter programmet och byter ut ett verktyg på bara ett par sekunder. Det här sparar både tid och arbete och ökar produktiviteten rejält. Man kan ladda ToolMastern parallellt med produktionen och göra andra arbetsuppgifter under tiden ToolMastern riggar verktygen i rätt ordning. Vid små serier blir det här extra prisvärt. ToolMastern hanterar alla standardverktyg inklusive ACB verktyg och specialverktyg och rymmer 65 meter verktyg, fortsätter Stefan. Ytterligare en fördel är att verktygen får en naturlig lagringsplats och i och med att den är stängd skyddas de mot både slitage och smuts. Man kan dessutom uppgradera kantpressen till en automatiserad bockcell med TRUMPFs egen robot, BendMaster.

 

 Ergonomi och användarvänlighet

Som nämnt är TRUMPF kantpressar designade för så enkel hantering som möjligt för operatören och alla funktioner utvecklade för att vara så användarvänliga som möjligt. Till exempel är pekskärmen vid styrenheten på maskinen hela 21,5 tum så man ska kunna se så bra som möjligt. Man har här fört samman fördelarna av en modern multitouch teknologi och en industriell styrning för att skapa ett enkelt användarinterface, berättar Stefan. Det är enkelt då skärmarna hanteras ungefär som en smartphone med en touchpointyta som fungerar alldeles utmärkt även med handskar på.

 

Kantpressarna är förutom energisparande och snabba även väldigt tysta för att reducera ljudet i lokalen. TRUMPF har i många år fokuserat på arbetsmiljö och ergonomi och vi var unika när vi lanserade vår så kallade Magic Shoe till kantpressen, berättar Stefan. Det är som det låter - en sko som operatören har på sig och via sensorer i skon styr pressbalken. I stället för att behöva lyfta foten upp och ner på en pedal som man annars gör för att få ner pressbalken så räcker det att operatören ändrar sin viktfördelning i skon - som att där satt som en osynlig pedal. Det här gör att operatören slipper röra benet upp och ner samt snedbelasta kroppen. TRUMPF erbjuder även Mobile Control till maskinerna som innebär att man kan ha de vanligaste funktionerna på pressbalken just där man står och bockar. På sätt slipper man gå fram och tillbaka till styrningen för att exempelvis öppna och stänga verktygslåsningen. Enheten som är en display i storlek som en smartphone.

 Läs hela artikeln här: https://trumpf.com.cms.tru/sv_SE/landing-pages/se/fullt-fokus-paa-varje-detalj/

TRUMPF maskin ab
Box 606 (besöksadress Aleforsvägen 5 44139 Alingsås)
441 17 Alingsås
Alingsås kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562403369

Kontaktperson

KG
Karin Gustafsson
Marknadskoordinator
+46 322669700 karin.gustafsson@se.trumpf.com

Sänd till en kollega

0.047