23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Cobotar driver på hållbar tillverkning

Universal Robots (UR) arbetar för att göra sina egna arbetssätt och produktion mer hållbara. Men Universal Robots vill även bidra till andras hållbarhetsarbete genom utvecklingen av URs cobotar, kollaborativa robotar.

Minskar mängden avfall
Som en del av att eliminera defekter och svinn under tillverkningsprocessen, använde den italienska elverktygstillverkaren RUPES cobotar från UR för att arbeta tillsammans med personal vid montering. Det resulterade i minskat avfall, lägre driftskostnader, förbättrade arbetsförhållanden, allokering av arbetare till mer värdefulla uppgifter och ökad produktivitet.

Ett av de mest effektiva sätten att minska svinnet att förbättra kvaliteten på tillverkningsprocessen. Cobotar är beprövade verktyg för att minska avfall och öka effektiviteten inom flera olika typer av tillverkningsföretag och processer, allt från termoplaster och precisionsoptiktillverkning till svetsning och bilproduktion.

Dessutom tillhandahåller UR+ ekosystemet certifierade applikationer och komponenter ett brett utbud av specialiserade kvalitetskontrollsystem som kan användas för att minska avfallet och förbättra kvaliteten på färdiga produkter.

Minskar energiförbrukningen genom fjärråtkomst
Att digitalisera är en viktig del i att göra tillverkningsprocess mer hållbara. Detta underlättas genom att man lätt kan integrera komponenter, programvara och säkerhetstillbehör med cobotarna. Exempel på det är fjärrövervaknings- och åtkomstlösningar. Fjärrövervakningsverktyg låter användare spåra och övervaka cobotarnas prestanda utan att behöva gå på plats. Verktyget ger information om nyckeltal som sedan kan användas för att justera cobotarnas prestanda, vilket resulterar i förbättrad produktionseffektivitet och minskad elförbrukning. Fjärråtkomstverktyg gör det även möjligt för tillverkare att programmera sina cobotar på distans, vilket sparar resekostnader och minskar miljöpåverkan från automatiseringsinstallationen.

Miljövänliga fotspår
Traditionell automation kommer vanligtvis med ett stort fotavtryck och kräver ofta betydande förändringar av produktionsanläggningen. I vissa fall krävs nybyggnation för att skapa plats åt roboten. Däremot har URs cobotar ett litet fotavtryck och baserat på riskbedömningen kräver de flesta cobotar inget säkerhetsskydd, vilket gör dem lätta att flytta mellan applikationer samtidigt som kostsamma omkonstruktioner av anläggningar elimineras.

Det mest avgörande för beslutet för FlatFrog att investera i en cobot var att den går att använda i kontorsmiljö mitt bland människor, coboten behöver inga säkerhetsavgränsningar eller skydd. Flexibiliteten var också viktig. FlatFrog hade sedan tidigare en stationär industrirobot som med sin säkerhetsbur upptar ett halvt rum inne på testavdelningen. UR10:an är monterad på en ställning som kan köras runt vid behov. På morgonen kan de komma på att de behöver köra ett par tester, flytta coboten dit de behöver den och kommer igång direkt.

Närproducerat
Att minimera avstånden i leveranskedjorna minskar transportkostnaderna och utsläppen. Tillsammans med osäkerhet i leverans för de globala leveranskedjorna har dessa miljöaspekter ökat incitamenten till lokalproducerat. URs cobotar bidrar till detta genom att tillåta tillverkare att konkurrera med lägre löneländer och hålla produktionen nära.

Gjuteribolaget och Mönsterås Metall gör bättre affärer än någonsin tidigare, trots konkurrens från bolag i låglöneländer. Produktionsvolymen ökar, samtidigt som produktionskostnaden minskar. De har också lyckats frigöra tid för operatörerna, som i dag ägnar sig åt mer värdeskapande arbetsuppgifter. Lösning för dem var cobotar.

Så maximeras energieffektiviteten
Generellt förbrukar cobotar mindre energi än traditionella robotar. Det finns enkla steg som tillverkare kan vidta för att minimera energiförbrukningen, ett exempel är att köra coboten med 70–80 % av dess maximala hastighet och nyttolast, detta minskar energianvändningen och förlänger cobotens livslängd. Och när det kommer till applikationsdesign, överväga optimeringsstrategier eftersom detta också kommer att minska elförbrukningen när coboten är igång.

Sänd till en kollega

0.063