23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Stort intresse gav Svenska Elektrod affärer direkt

Vad kan en kollaborativ robot egentligen göra? Svetsning, slipning och ytbehandlingen är bara tre exempel som Svenska Elektrod visade i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik. Tre exempel som samtidigt gav upphov till två affärer direkt i montern.

Trycket var högt hos Svenska Elektrod på Elmia Svets och Fogningsteknik. Anledningen? De kollaborativa svetsrobotarna från Universal Robots som demonstrerade svetsning, slipning och ytbehandling i montern. Lösningar som kan vara en nyckel för att vi ska kunna ha en tillverkningsindustri i Sverige även i framtiden.

  – Det är allmänt svårt att få tag på arbetskraft och särskilt svårt inom tillverkningsindustrin. En kollaborativ robot löser visserligen ingenting av sig själv, men den kan bli verkstadsarbetarens hjälpreda. Det är en viktig komponent för att kunna bibehålla fortsatt tillverkning i Sverige, säger Karl Ericsson, vd på Svenska Elektrod.

Kan mer än man tror

Han lyfte två saker som stack ut bland besökarna i montern. Först och främst ett oerhört stort intresse för kollaborativa svetsrobotar. Därefter, vilket var den andra iakttagelsen, en bristande kunskap om vad en kollaborativ robot kan göra. Något som Svenska Elektrod och Karl Ericsson vill ändra på.

  – En kollaborativ robot kan användas till allt där du har manuell svetsning i dag och där svetsningen tar en betydande del av tiden. Det innebär nämligen att du måste låsa upp en person under väldigt lång tid. Utöver det fungerar robotarna för hela spannet, från produktion till reparation och underhåll, säger han.

  Svetsning, slipning och ytbehandling visades i montern på Elmia Svets och Fogningsteknik, men Karl Ericsson säger att det i princip bara är fantasin som sätter gränserna.

 – De flesta vi möter vet om att det finns kollaborativa svetsrobotar och vissa kanske redan har implementerat det, men de förstår inte riktigt hur enkelt det är. Vi är till exempel i gång med projekt inom pulverlackering, gängning och även plockning av dumplings. Det finns egentligen ingenting som en kollaborativ robot inte kan göra.

Enkelt användargränssnitt

Svenska Elektrod är certifierade Universal Robots-integratörer och sköter hela intergrationsjobbet åt kunden, inklusive CE-märkning av lösningarna. Dessutom utbildar de blivande operatörer för att bättre kunna nyttja robotarnas alla egenskaper.

– Det gör att våra kunder har rätt kunskapsnivå för att kunna ta över robotarna när vi är färdiga. Vi är även unika på så sätt att vårt gränssnitt inte är beroende av fabrikat plus att själva inlärningen av mjukvaran är väldigt enkel – man vill ju ”up and running” så snabbt som möjligt.

Affärer redan första dagarna

Intresset under Elmia Svets och Fogningsteknik då? Ja, det var så pass stort att Svenska Elektrod sålde två kollaborativa robotlösningar redan under de första dagarna på mässan.

– Båda affärerna var med kunder som vi endast hade träffat snabbt på webinarer och liknande tidigare. Det var först när de kom hit till mässan som de tog beslutet, så det var verkligen här som affärerna gjordes, säger Karl Ericsson.

Bildtext: Karl Ericsson framför en kollaborativ svetsrobot från Universal Robots.

Elmia Subcontractor
Box 6066
550 06 Jönköping
Jönköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563542413

Kontaktperson

SK

Sänd till en kollega

0.032