23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Stort projekt gav viktig erfarenhet som nyanställd

Efter bara några månader som anställda på Monitor fick Martin och Rasmus axla ett tungt ansvar när ett stort och viktigt projekt landade på deras bord – Monitor behövde en ny app för att stämpla arbete och tid i efterhand.

Bildtext: Martin Karlsson (till vänster) och Rasmus Lindberg  (längst till höger) är två juniora utvecklare som fått axla ett stort ansvar när projektet Tidkort i Monitor G5 skulle tas i mål. I bakgrunden: Patrik Sundin, produktägare, och Marcus Losbjer, design.

Grunden till produkten Tidkort började byggas redan under hösten 2021 och i början av 2022 fick de två juniora utvecklarna Martin Karlsson och Rasmus Lindberg möjligheten att ta över projektet, under ledning av produktägaren Patrik Sundin som jobbat på Monitor sedan många år.

Kan ni berätta lite om bakgrunden till den här nya produkten Tidkort?

– Det är en produkt för i första hand resande montörer och installatörer. En webbapp som man kan använda på vilken typ av device som helst. Vi hade en liknande tillvalsprodukt till den tidigare versionen av affärssystemet (Monitor G4) men den var byggd för Microsoft Silverlight, och sedan moderna browsers slutade stödja det systemet så har vi inte haft någon lösning att erbjuda, säger Patrik.

För att lyckas med projektet behövde man samarbeta över flera avdelningar inom företaget. Eftersom Tidkort lånar all sin funktionalitet från en specifik del av Monitor – Tidrapporteringsmodulen – så var det viktigt att kunna ha tät kommunikation med det utvecklarteam som ansvarar för den modulen.

– Det har varit många kockar inblandade. Vi fick massor av hjälp av Jonas Lindgren på G5-utvecklingen som är expert på Tidrapporteringsmodulen och även dokumentationsteamet som var snabba med fraser och översättning.

Tidkort har varit ett stort projekt. Patrik uppskattar att det har tagit någonstans mellan 1 500 och 2 000 timmar att slutföra. Han har själv stått för testningen, men de har också haft ett antal kunder till hjälp för att ge feedback samtidigt som utvecklingen har pågått.

– Vi har gjort mycket demos med kunder där vi har visat upp utvecklingsmiljön och berättat vad man kan och inte kan göra. Vi har märkt att det passar för vissa medan andra har börjat se över hur de faktiskt jobbar, och vi har fått mycket bra feedback och massor av bra förslag på funktioner som kommit från kunderna, säger Patrik.

Det var mycket i projektet som var nytt för utvecklarna Martin och Rasmus. De jobbar vanligtvis med att utveckla en annan av Monitors tillvalsprodukter, ”Webbshop”. Nu blev de tvungna att lära sig nya delar av Monitor, men också helt nya tekniker.

– Det mesta är nytt jämfört med studierna, säger Martin och fortsätter: Vi har fått använda mycket ny teknik. Angular, Dapper, .Net 6, sådant som vi inte hållit på med förut.

▶ Se lediga tjänster hos Monitor ERP System

Vad har varit roligast med det här projektet?

Martin: Att man får omfamna det lite mer. När vi jobbar med Webbshopen känner man sig som en liten del av en mycket större helhet, men här har man varit med och ritat hela kartan. Det blir lättsamt att jobba när man känner till allt.

Rasmus: Jag håller med, att få ta ansvar själv för ett projekt på det här sättet har varit väldigt roligt.

Patrik: Roligast har varit att få börja från scratch och ta det från ax till limpa. Att få allt att klaffa så att vi i slutänden har allt på plats, inget är glömt och vi har alla delar från översättning, manualer och support till den färdiga produkten. Och att det är avgränsat, inget evighetsprojekt, det har varit svinkul.

Rasmus har haft fokus på det som är ”under huven”, på serversidan, medan Martin har haft det största ansvaret för att bygga UX-delen av produkten tillsammans med designern Marcus Losbjer.

– Han har designat allt och sen har jag försökt bygga det efter hans ritningar. Det är kul att känna att man har ett större grepp om ett projekt på det här sättet, säger Martin.

Innan han började på Monitor pluggade Martin webbutveckling i två år. Och Rasmus har haft LIA-praktik (Lärande i arbete) och sommarjobb på Monitor innan han blev anställd på anpassningsavdelningen 2021.

– Jag har verkligen lärt mig hundraelva gånger mer, och bättre, efter att jag började jobba här jämfört med när jag studerade, säger Martin.

Det lilla utvecklingsteamet jobbar agilt i treveckorssprintar med standup-möten varje morgon där de ser över vad som ligger i pipen. Utvecklarna får dessutom, med jämna mellanrum, sitta med på supportavdelningen och möta kunderna, de som faktiskt nyttjar systemet.

– Jag tror att det är väldigt nyttigt för att man inte ska hamna i sin egen lilla värld, säger Patrik.

Han understryker vikten av att göra en grundlig förstudie inför den här typen av projekt. Man behöver veta vilka risker man står inför och vilka resurser man behöver för att klara tidsplanen.

– Det är viktigt att man gör det ordentligt och inte bara fort men fel. Det ska vara hållbart och fungera över tid. Det är egentligen inget unikt i sig utan handlar om sunt förnuft. Visst hade man kunnat göra något ”cash grab”, bara slänga ihop nåt snabbt och sälja det. Men vi vill inte jobba så på Monitor, vi vill vara långsiktiga.

I skrivande stund har man precis klarat av den mest kritiska punkten, att demonstrera produkten live för närmare 500 kunder på Monitors användarseminarium. Och det gick… bra!

I början av juni är planen att produkten Tidkort ska börja säljas och levereras till användarna. Och då är egentligen projektet slut. Men det är just det som har varit det bästa, det är alla samstämmiga om: Ett väl avgränsat projekt, där man är nära produkten och nära slutanvändarna.

Nu gör de sig redo för att ta sig an nästa projekt, men vad det är, ja det är hemligt, än så länge.

▶ Se lediga tjänster hos Monitor ERP System

Monitor ERP System AB
Trädgårdsgatan 7
824 26 Hudiksvall
Hudiksvall kommun
Sverige

Kontaktperson

Linnea Mohlen
Global Marketing Manager
linnea.mohlen@monitor.se

Sänd till en kollega

0.048